Operatie in premiera, realizata cu un robot de chirurgie craniana, la Spitalul de Neurochirurgie Iasi

12/07/2021

Operatie in premiera, realizata cu un robot de chirurgie craniana, la Spitalul de Neurochirurgie Iasi

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/operatie-in-premiera-realizata-cu-un-robot-de-chirurgie-craniana-la-spitalul-de-neurochirurgie-iasi/

O femeie in varsta de 68 de ani, care avea o tumora cerebrala profunda, a fost operata de o echipa de specialisti de la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi, cu ajutorul unui robot de chirurgie craniana, interventia fiind o premiera nationala.

Femeia a venit la Unitatea de Primiri Urgente acuzand dureri mari de cap si un sindrom confuzional.

In urma investigatiilor medicale s-a constatat ca avea o tumora cerebrala profunda. Din cauza localizarii, aceasta tumora parea a fi inoperabila. Pentru stabilirea unui diagnostic corect a fost necesar un tratament complementar, ulterior fiind decisa utilizarea in timpul operatiei a unui robot de chirurgie craniana achizitionat recent.

Potrivit medicului, interventia chirurgicala a durat aproximativ o ora si poate fi considerata un succes.

“Este pentru prima data cand intr-un spital din Romania s-a utilizat aceasta platforma robotizata de chirurgie craniana, Medtronic Stealth Autoguide. Cu ajutorul ei am reusit sa realizam o interventie chirurgicala de mare precizie in vederea stabilirii unui diagnostic corect. Astfel, am stabilit un plan de operatie performant care ne-a indicat cu exactitate punctul pe unde puteam patrunde spre zona afectata a creierului, fara a afecta structurile vitale ale acestuia. Operatia a decurs foarte bine. A fost un real succes”, a precizat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgenta ‘Prof. Dr. N. Oblu’ Iasi, potrivit Agerpres.

Robotul este un sistem care ofera pozitionare stereotactica, ghidare a traiectoriei si utilizeaza miscari precise pentru a atinge tinta chirurgicala. De asemenea, poate utiliza in timp real neuronavigatia. Feedback-ul vizual este primit printr-o interfata de computer.

Robotul de chirurgie craniana Medtronic Stealth Autoguide a fost achizitionat de Consiliul Judetean Iasi, contra sumei de 1,25 milioane de lei, pentru a creste siguranta si a scurta durata de spitalizare, dar si pentru a reduce complicatiile pacientilor. O alta caracteristica este ca robotul permite forarea precisa a unei traiectorii chirurgicale chiar si intr-un plan oblic, fapt deosebit de important in neurochirurgie, mai relateaza sursa citata.

Etichete: spitalul de neurochirurgie iasi, operatie pe creier, robot de chirurgie craniana

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Vlad Voiculescu: Solutia militara nu este o solutie pentru Romania

OMS: 1 miliard de doze de vaccin anti-Covid administrate in regiunea europeana

Dr. Catalina Poiana: Controlul osteoporozei trebuie sa fie o prioritate

Asociatiile de pacienti: Romania nu se confrunta doar cu problema Covid

UMF “Iuliu Hatieganu”, in topul celor mai bune universitati