OMS: Serviciile pentru pacientii cu boli mintale au fost perturbate in timpul pandemiei

06/10/2020
OMS: Serviciile pentru pacientii cu boli mintale au fost perturbate in timpul pandemiei

OMS: Serviciile pentru pacientii cu boli mintale au fost perturbate in timpul pandemiei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-serviciile-pentru-pacientii-cu-boli-mintale-au-fost-perturbate-in-timpul-pandemiei/

Serviciile destinate pacientilor diagnosticati cu boli mintale sau consum cronic de substante au fost perturbate la nivel mondial in timpul pandemiei de Covid-19. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca boala va provoca suferinte suplimentare ce vor afecta numeroase persoane, potrivit Reuters.

Doar 7% dintre cele 134 de tari care au raspuns la sondajul realizat de OMS au raportat ca toate serviciile de sanatate mintala erau in totalitate functionale, 93% raportand o reducere a serviciilor pentru diferite tulburari, a indicat organizatia, confrom Agerpres.

”Suntem de parere ca acesta este un aspect al COVID-19 trecut cu vederea; intr-un anumit sens, o latura a provocarilor cu care ne confruntam este ca acesta este un domeniu mereu subfinantat”, a declarat intr-o informare de presa Dévora Kestel, director al Departamentului de Sanatate Mentala si Utilizarea Substantelor din cadrul OMS, potrivit surselor citate.

”Estimam, iar informatiile preliminare indica acest lucru, ca ar putea exista o crestere a numarului de persoane cu afectiuni mintale, neurologice si asociate abuzului de substante care necesita ingrijiri”, a mai declarat ea.

OMS nu detine insa date privind consecintele care pun viata in pericol, inclusiv rate mai mari de sinucidere, convulsii epileptice sau dependenta negestionata de opioide care poate duce la supradozaj.

Numeroase tari, in special cele cu venituri reduse, au mentinut serviciile de sanatate mintala oferite in spitalele generale care au ramas deschise, insa multi pacienti s-au confruntat cu alte provocari, a indicat OMS in prima sa evaluare.

”Restrictiile de calatorie au fost mentionate ca fiind cea mai frecventa cauza de perturbare pentru 73% din tarile cu venituri reduse”, a spus Kestel.

In statele cu venituri medii si ridicate, serviciile ambulatorii si comunitare au fost cele mai afectate, a precizat OMS.

Insa multe tari dezvoltate au utilizat telemedicina si tehnologii de monitorizare a pacientilor diagnosticati cu boli mintale, a subliniat organizatia.

”Observam o o acoperire mai buna a serviciilor alternative in tari cu venituri ridicate si trebuie sa ne asiguram ca toata lumea are acces la o alternativa”, a mai concluzionat oficialul OMS.

Etichete: pacienti diagnosticati cu boli mintale, servicii de sanatate mintala, pandemie covid-19, oms

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: