OMS: La acest moment, focarul de variola maimutei nu este o urgenta sanitara mondiala

27/06/2022

OMS: La acest moment, focarul de variola maimutei nu este o urgenta sanitara mondiala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-la-acest-moment-focarul-de-variola-maimutei-nu-este-o-urgenta-sanitara-mondiala/

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a concluzionat ca focarul de variola maimutei este o amenintare sanitara a carei evolutie este foarte ingrijoratoare, insa fara a atinge deocamdata stadiul de urgenta sanitara mondiala, relateaza AFP si Agerpres.

”Pentru moment, evenimentul nu constituie o urgenta de sanatate publica de interes international, care este cel mai inalt nivel de alerta al OMS”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, intr-un comunicat de presa.

La nivel mondial, aproape 5.000 de cazuri de variola maimutei au fost raportate in acest an. Dintre acestea, peste 3.300 cazuri au fost inregistrate pana saptamana trecuta, in 40 de tari din afara Africii, conform datelor Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC).

Un studiu realizat, de curand, in Portugalia, arata ca agentul patogen care provoaca actuala epidemie de variola maimutei a dezvoltat un numar surprinzator de mare de mutatii.

In comparatie cu virusurile inrudite care circulau in 2018 si 2019, in prezent, exista aproximativ 50 de diferente in genotipul virusului care declanseaza aceasta boala, au anuntat autorii studiului portughez publicat in revista Nature Medicine, bazat in principal pe analiza cazurilor detectate in Portugalia.

Potrivit expertilor, acest lucru inseamna de sase pana la de 12 ori mai multe mutatii decat s-ar fi asteptat expertii in genetica pentru acest tip de patogen, conform estimarilor preliminare.

Boala se raspandeste prin contact fizic apropiat. Desi variola maimutei poate fi mortala, ea este totusi o boala tratabila, insa produce la un moment dat o faza de eruptii cutanate care pot fi deranjante.

Etichete: variola maimutei, OMS

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: