OMS: Europa se afla in centrul focarului de variolei maimutei

16/06/2022

OMS: Europa se afla in centrul focarului de variolei maimutei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-europa-se-afla-in-centrul-focarului-de-variolei-maimutei/

Europa se afla in centrul focarului de variolei maimutei, a declarat biroul european al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), care si-a exprimat preocuparea in legatura cu riscul aparitiei de noi cazuri, potrivit agentiilor de presa internationale.

”Europa ramane epicentrul acestui val in plina crestere, cu 25 de tari raportand peste 1.500 de cazuri, sau 85% din totalul la nivel global”, a declarat intr-o conferinta de presa Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa, citat de AFP.

Pentru agentia ONU, prioritatea este combaterea transmiterii bolii, relateaza si Agerpres.

”Amploarea acestei epidemii prezinta un risc real: cu cat virusul circula mai mult, cu atat isi va raspandi mai mult raza de actiune si cu atat boala va aparea mai mult in tarile neendemice”, a mai avertizat Hans Kluge.

Circuland de obicei in Africa Centrala si de Vest, virusul este, in afara Europei, prezent de acum in Australia, Orientul Mijlociu, America de Nord si America de Sud, insumand peste 1.600 de cazuri, mai scriu sursele citate.

Boala incepe cu febra mare si evolueaza rapid pana la o eruptie cutanata, cu formarea de cruste. Cel mai adesea se vindeca spontan, dupa doua pana la trei saptamani.

Circulatia virusului, care se transmite in special prin contact prelungit, nu ar trebui sa duca la anularea evenimentelor cu public prevazute pentru aceasta vara.

Mentionand ca majoritatea cazurilor raportate pana acum implica barbati care au raporturi sexuale cu barbati, Kluge a avertizat impotriva stigmatizarii, subliniind ca ”virusul variolei maimutei nu are legatura in mod inerent cu niciun grup specific”. In acest moment, OMS nu recomanda vaccinarea in masa.

Etichete: variola maimutei, monkeypox, oms

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: