OMS Europa: Numarul deceselor provocate de tuberculoza a crescut

27/03/2023
OMS Europa: Numarul deceselor provocate de tuberculoza a crescut

OMS Europa: Numarul deceselor provocate de tuberculoza a crescut

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-europa-numarul-deceselor-provocate-de-tuberculoza-a-crescut/

Dupa doua decenii de scadere neintrerupta, numarul deceselor provocate de tuberculoza a crescut in Europa, a avertizat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

In 2021, aceasta boala pulmonara a ucis 27.300 de europeni, comparativ cu 27.000 in anul precedent, potrivit celor mai recente date disponibile. Cu 4.900, respectiv 3.600 de decese estimate, Rusia si Ucraina sunt tarile cele mai afectate, relateaza AFP si Agerpres.

Potrivit OMS, aceasta crestere a fost cauzata de relaxarea procedurilor de diagnosticare in timpul lockdownurilor asociate pandemiei de COVID-19 si de raspandirea unei tulpini de tuberculoza care este rezistenta la un antibiotic prescris impotriva acestei boli.

Este pentru prima data in 20 de ani cand tendinta de scadere a fost inversata, a precizat OMS.

In cele 53 de tari din regiunea OMS Europa, care acopera si Asia Centrala, aproximativ 230.000 de persoane au contractat tuberculoza, o boala cauzata de o bacterie ce ataca in principal plamanii – acest total ramanand totusi in scadere in raport cu anii precedenti.

“Cresterea numarului de decese cauzate de tuberculoza in 2021 este, foarte probabil, o consecinta a intarzierii sau a absentei diagnosticarii tuberculozei din cauza unei perturbari a serviciilor medicale in timpul pandemiei de COVID-19”, a precizat OMS Europa, potrivit surselor citate.

In plus, prevalenta tuberculozei rezistente la medicamente a crescut de asemenea pe scara larga. Aproximativ 10,6 milioane de persoane din lumea intreaga au dezvoltat aceasta boala in acel an, potrivit datelor OMS.

Etichete: tuberculoza, decese tuberculoza, OMS Europa

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: