Institutul Marius Nasta: Crestere majora a cazurilor de tuberculoza in 2022

24/03/2023
Institutul Marius Nasta: Crestere majora a cazurilor de tuberculoza in 2022

Institutul Marius Nasta: Crestere majora a cazurilor de tuberculoza in 2022

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/institutul-marius-nasta-crestere-majora-a-cazurilor-de-tuberculoza-in-2022/

In Romania, datele statistice provizorii ale Programului Nationale de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei indica o crestere majora in 2022, fata de anul anterior, transmite Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Capitala, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Tuberculozei.

Potrivit sursei citate, au fost inregistrate 8824 de cazuri in 2022 fata de 7618 cazuri in anul 2021, iar aceste date reflecta noua realitate cauzata de impactul pandemiei COVID-19 care a tinut departe de spitale bolnavii suferinzi de alte probleme de sanatate in afara infectiei cu SARS-COV-2, inclusiv tuberculoza.

Incidenta inregistrata in 2022 a ajuns la 46,1 cazuri la suta de mii de locuitori, de la 39,7 cazuri inregistrate la suta de mii de locuitori, in anul precedent.

“Daca numarul judetelor cu incidenta mare (rosu) a ramas comparabil in ultimii doi ani, numarul judetelor cu incidenta medie (galben) intre 37,1 si 59 de cazuri la suta de mii de locuitori a crescut de la 12 in anul 2021, la 19 in anul 2022. Cel mai mare numar de cazuri de tuberculoza au fost diagnosticate in judetele: Iasi 476 cazuri, Dolj 430 cazuri, Bacau 327 cazuri si Botosani 327 cazuri.” precizeaza Institutul Marius Nasta, intr-un comunicat de presa.

Un numar de 327 de copii au fost diagnosticati cu tuberculoza in anul 2022, cu o incidenta de 10,7 la 100.000 copii, sub nivelul celei din 2019, care a fost de 12,7.

In acest context, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta a dezvoltat o colaborare cu Facultatea de Geografie a Universitatii din Bucuresti, Centrul de Analiza Integrata si Management Teritorial si Centrul de Inovatie si E-Health al Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila pentru a analiza impactul pandemiei COVID-19 asupra diagnosticarii tuberculozei.

Analiza datelor evidentiaza o scadere abrupta a cazurilor diagnosticate in 2020, cu peste 30% in conditiile in care media de scadere a incidentei cazurilor de tuberculoza anterior pandemiei a fost in Romania de 5,7 %. Cercetarea demonstreaza ca, in judetele in care personalul medical a fost implicat aproape total in limitarea efectelor pandemiei, diagnosticarea tuberculozei a scazut aproape la jumatate. Efectul prezentei caravanelor Screening TB in zonele cu incidenta cea mai mare din Romania (Botosani, Vaslui, Iasi, Teleorman, Giurgiu, Dambovita) in perioada de debut a pandemiei a dus la cresterea gradului de diagnostic al tuberculozei.

“In anul 2022 e prima oara cand se observa tendinta de crestere a cazurilor depistate dupa pandemia care a avut un impact masiv asupra gradului de depistare. Acest amanunt impune o concentrare atenta asupra depistarii precoce/a screeningului cazurilor de tuberculoza, dar si masuri care sa vizeze cresterea aderentei la tratament, concomitent cu interventii de reducerea a stigmei specifice acestei patologii.”, mai precizeaza unitatea medicala.

Analizand situatia din Bucuresti unde incidenta cazurilor de COVID-19 a fost cea mai mare din Romania, un beneficiu in lupta impotriva tuberculozie l-a constituit debutul proiectului pilot al Ministerului Sanatatii, de tratare in ambulatoriu a pacientului cu tuberculoza. A fost usurat astfel accesul la tratament si diagnostic a pacientilor din zona Bucuresti – Ilfov. Doar in judetul Timis diagnosticarea tuberculozei a pastrat rimtul din anii pre-pandemici.

Dezvoltarea serviciilor specifice de catre Ministerul Sanatatii dupa impactul pandemiei COVID-19 se inscrie in linia globala lansata de Stop TB Partnership: “Da, putem elimina tuberculoza”.

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta deruleaza in prezent cel mai mare program de screening activ al tuberculozei in Romania – www.screeningtb.ro.  Proiectul se afla in ultimul an de implementare, pana in acest moment intrand in screening 79.418 persoane din 33 de judete (datele partiale de la inceputul lunii ianuarie).

Proiectul vizeaza populatia din zonele rurale cu acces dificil sau deficitar la servicii medicale, persoane fara adapost si consumatori de droguri injectabile din marile aglomeratii urbane si persoane private de libertate.

Etichete: tuberculoza, diagnosticare tuberculoza, institutul marius nasta

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: