OMS: 9 actiuni de preventie urgente pana in 2025

11/07/2014

OMS: 9 actiuni de preventie urgente pana in 2025

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-9-actiuni-de-preventie-urgente-pana-2025/

Romania recunoaste titlurile oficiale de calificare ca medic specialist eliberate in afara granitelor UEOrganizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a stabilit un plan pe termen lung de preventie  a celor mai frecvente boli netransmisibile, intre care diabetul, cancerul sau bolile cardiovasculare. Cele noua masuri de preventie fac parte din implementarea planului de actiune la nivel global pana in anul 2025.

Asigurarea tehnologiilor si medicamentelor in tratamentul bolilor netransmisibile

Unul din target-urile OMS pentru perioada urmatoare este asigurarea intr-o proportie de 80% a tehnologiilor si medicamentelor necesare pentru tratarea pacientilor cu aceste afectiuni.

Preventie in atacul vascular cerebral

Al doilea target OMS pana in 2025 este asigurarea intr-o proportie de 50% a terapiilor preventive necesare in atacul vascular cerebral si infarct.

Informarea populatiei despre riscurile in diabet si obezitate

Obezitatea si diabetul sunt pe lista afectiunilor catre care OMS doreste sa atraga atentia la nivel mondial. Obezitatea este in momentul de fata a cincea cauza de mortalitate la nivel global.

Reducerea consumului de sare

Urmatorul target al OMS este ca pana in 2025 sa fie redus cu 30% consumul de sare la nivel global. Recomandarea unei alimentatii sanatoase face parte din principalele masuri de preventie  a bolilor netransmisibile.

Reducerea numarului de decese premature

Reducerea cu 25% a numarului de decese premature la populatia intre 30 si 70 de ani din cauza bolilor cardiovasculare, a cancerului, a diabetului si a bolilor respiratorii cronice este un alt target vizat pana in 2025.

Promovarea activitatii fizice regulate

OMS doreste reducerea cu 10% a ratei scazute a persoanelor care nu fac activitati fizice. Alaturi de o alimentatie corecta, specialistii doresc sa promoveze si importanta miscarii pentru un stil de viata sanatos.

Reducerea fumatului

Pana in 2025 se doreste reducerea cu 30% a numarului persoanelor care fumeaza.

Preventia hipertensiunii arteriala

Specialistii OMS doresc ca pana in 2025 sa se reduca prevalenta hipertensiunii arteriale cu 25%.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: