Octavian Jurma: In Romania, minorii sunt mai vulnerabili la COVID-19 decat media europeana

20/09/2021
Octavian Jurma: In Romania, minorii sunt mai vulnerabili la COVID-19 decat media europeana

Octavian Jurma: In Romania, minorii sunt mai vulnerabili la COVID-19 decat media europeana

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/octavian-jurma-in-romania-minorii-sunt-mai-vulnerabili-la-covid/

Daca trendul imbolnavirilor nu scade pana la finalul lunii, vom avea intre 400 si 500 de copii internati in spitale, dintre care 40 – 50 la ATI, avertizeaza medicul si cercetatorul Octavian Jurma.

Om de stiinta arata, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, ca in Romania, o tara in care preventia este complet ignorata si obezitatea este epidemica, in care scolile si orasele nu au terenuri de sport libere pentru copii, minorii sunt mai vulnerabili la COVID-10 decat media europeana.

“Sa ai copilul internat in spital din cauza COVID-19 este o incercare grea pentru orice familie. Sa ai insa copilul internat la terapie intensiva, sa te rogi in fiecare seara sa fie in viata cand te trezesti, este o tragedie pe care nimeni nu doreste nici macar sa si-o imagineze.

Este insa un pret pe care tot mai multe familii din Romania il platesc pentru marea noastra relaxare, din care nu suntem in stare sa iesim nici macar acum in ceasul al 13-lea. Astfel am incheiat aceasta saptamana cu 18 copii internati la ATI si o crestere medie cu 81% fata de saptamana trecuta.

Pana la finalul lunii, daca trendul nu scade, vom avea intre 400 si 500 de copii internati in spitale, din care 40 si 50 la ATI. In 4 saptamani aceste numere se pot dubla din nou”, scrie Octavian Jurma pe pagina sa de Facebook.

Potrivit cercetatorului, din fericire, COVID-19 ramane o boala mult mai usoara pentru tineri decat pentru varstinici. Minorii reprezinta 0.2% din totalul celor internati.

Odata internati, prognosticul este doar de doua ori mai bun decat al adultilor. Astfel 7% din copii internati sunt la ATI in vreme ce 12% din adulti internati sunt la ATI.

“Cate paturi ATI avem la pediatrie? Pe hartie in jur de 100 dar am primit asigurari la debutul valului 4 ca minorii se pot interna si in sectiile de ATI pentru adulti. Problema aici este insa ca paturile de adulti in ATI se epuizeaza mai repde decat cele pentru copii si e putin probabil ca atunci cand vor fi nevoie de ele se vor gasi cu usurinta.
Daca nici datele astea nu te pot convinge ca infectia e mult mai periculoasa decat vaccinul pentru copilul tau, nimic nu o sa te poata convinge.”, mai scrie cercetatorul.

Etichete: copii cu covid, copii cu covid in spitale, trend imbolnaviri covid, octavian jurma

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: