Oamenii de stiinta din intreaga lume si-au exprimat ingrijorarea vizavi de studiul despre hidroxiclorochina

29/05/2020

Oamenii de stiinta din intreaga lume si-au exprimat ingrijorarea vizavi de studiul despre hidroxiclorochina

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oamenii-de-stiinta-din-intreaga-lume-si-au-exprimat-ingrijorarea-vizavi-de-studiul-despre-hidroxiclorochina/

UPDATE: Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat reluarea studiilor clinice asupra hidroxiclorochinei.

Revista medicala The Lancet s-a distantat de studiul controversat si a recunoscut ca asupra subiectului acestui studiu planeaza “intrebari importante”.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Zeci de oameni de stiinta si medici din intreaga lume au publicat o scrisoare deschisa in care isi exprima “ingrijorarea” cu privire la metodologia studiului publicat de revista medicala The Lancet asupra efectelor hidroxiclorochinei in tratarea pacientilor diagnosticati cu Covid-19, relateaza AFP.

Publicat la 22 mai, studiul se bazeaza pe datele a aproximativ 96.000 de pacienti spitalizati in perioada decembrie – aprilie in 671 de spitale si compara starea de sanatate a celor care au primit tratamentul cu hidroxiclorochina cu a celor care nu au primit acest tratament, relateaza si Agerpres.

Concluzia studiului a fost aceea ca hidroxiclorochina nu este benefica in tratarea bolnavilor de COVID-19 si chiar are efecte secundare periculoase.

Acest studiu i-a determinat pe numerosi cercetatori din intreaga lume sa examineze minutios modul in care a fost realizat, conform autorilor scrisorii deschise.

“Aceasta analiza asupra studiului a ridicat ingrijorari cu privire la integritatea metodologica si a datelor folosite”, se subliniaza in scrisoarea deschisa, care apoi prezinta in succesiune o lunga lista de puncte problematice ale studiului din The Lancet, printre care si refuzul autorilor de a oferi acces la datele folosite, precum si lipsa “analizei etice” a studiului.

Atragand atentia ca larga mediatizare a acestui studiu a provocat “o neliniste considerabila in randul pacientilor si participantilor” la alte teste clinice, semnatarii scrisorii lanseaza un apel pentru organizarea de catre OMS, sau de o alta institutie “independenta si respectata”, a unei echipe de cercetatori care sa realizeze o analiza independenta asupra concluziilor acestui studiu, mai transmit sursele citate.

Printre semnatarii scrisorii deschise se numara medici, statisticieni si oameni de stiinta din intreaga lume.

Publicarea studiului a determinat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sa suspende “temporar”, din prudenta, realizarea de teste clinice cu hidroxiclorochina in cazul pacientilor cu Covid-19.

Etichete: hidroxiclorochina, efecte hidroxiclorochina, tratament covid-19, oms

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: