“O persoana din zece va avea diabet zaharat peste 20 de ani”

20/02/2015

“O persoana din zece va avea diabet zaharat peste 20 de ani”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/o-persoana-din-zece-va-avea-diabet-zaharat-peste-20-de-ani/

diabetulDiabetul zaharat face parte din ceea ce se numeste “patologia omului modern” sau “patologia prosperitatii”, iar peste 20 de ani o persoana din zece la nivel mondial va suferi de aceasta afectiune, pondere care se va regasi si in Romania.

Cel putin asa afirma Prof. dr. Dan Cheta de la Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice “Prof. Dr. N. Paulescu”

“In principiu, diabetul zaharat are doua mari tipuri de cauze: cele genetice — mostenim de la parinti anumite predispozitii, nu este neaparat sa facem si boala — si pe acest fond se adauga cauzele de mediu. Printre factorii de mediu se numara stilul de viata negativ al omului modern.

Felul in care traim astazi determina ca predispozitia sa fie impinsa inainte, in loc sa fie oprita. Pe de o parte mostenim, iar pe de alta parte “ajutam” si noi prin felul in care traim. In primul rand este vorba de alimentatia nesanatoasa. Mancam mai mult decat trebuie in conditiile actuale si adeseori consumam alimente daunatoare.

Sedentarismul este al doilea factor dupa alimentatie. Stresul, fumatul, noxele de toate felurile, excesul de medicamente, dereglarile psihologice, toate acestea influenteaza modul de viata al omului contemporan”, a declarat prof. dr. Cheta, conform Agerpres.

In prezent, la nivel mondial, sunt peste 382 de milioane de diabetici si pana in anul 2035 se preconizeaza ca numarul persoanelor care sufera de aceasta afectiune sa ajunga la 592 de milioane. Profesorului Cheta mai spuen ca tot undeva la nivelul anului 2035, o persoana din 10 va avea diabet si acest raport va fi regasit si in Romania.

Obezitatea este poate cea mai importanta circumstanta care predispune la diabet, sunt de parere specialistii.

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: