Noutati pentru concursul de Rezidentiat 2016

08/11/2016

Noutati pentru concursul de Rezidentiat 2016

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/noutati-pentru-concursul-de-rezidentiat-2016/

msConcursul de Rezidentiat 2016 vine cu noutati pentru absolventii care il promoveaza.

O serie de specialitati a caror durata a fost redusa in anul 2010 au fost aduse acum la standarde europene.
Astfel, mai multe comisii de specialitate ale Ministerului Sanatatii, au solicitat armonizarea curiculelor de pregatire cu cele europene, ceea ce a dus la decizia de a reveni la duratele de pregatire avute anterior anului 2010 sau majorarea duratei de pregatire.

In opinia specialistilor, majorarea este sustinuta de faptul ca si in celelalte tari ale Uniunii Europene exista o tendinta generala in acest sens, tendinta agreata si de Uniunea Europeana a Medicilor Specialisti.

Cateva dintre specialitatile la care creste durata rezidentiatului sunt: chirurgie toracica (de la 5 ani la 6 ani), cardiologie (de la 5 ani la 6 ani), endocrinologie (de la 4 ani la 5 ani), gastroenterologie (de la 4 ani la 5 ani), geriatrie si gerontologie (de la 4 ani la 5 ani). Intreaga lista  de specilitati se gaseste in Ordinul nr. 1109/2016 pentru modificarea Ordinului ministrului sanatatii publice nr. 1.509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala.

Demersul Ministerului Sanatatii de revizuire a duratelor de pregatire a fost sustinut si de Colegiul Medicilor din Romania.

O alta noutate este infiintarea specialitatilor care vizeaza patologia pediatrica. Astfel, au fost create noi specialitati: cardiologie pediatrica, gastroenterologie pediatrica, nefrologie pediatrica, oncologie si hematologie pediatrica, pneumologie pediatrica. Curricula pentru acestor noi specialitati este in curs de elaborare, avand trunchi comun cu specialitatea pediatrie in primii ani.

Pentru medicina dentara s-a infiintat, la solicitarea Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, specialitatea de pedodontie, cu o durata de pregatire de 3 ani.
Anul acesta, concursul de rezidentiat va avea loc in data de 20 noiembrie in centrele universitare din Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara, cu clasificare unica pe tara.

Ministerul Sanatatii

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: