Noul plan de masuri pentru asigurarea asistentei medicale – modalitatea de organizare a spitalelor

28/05/2021
Noul plan de masuri pentru asigurarea asistentei medicale – modalitatea de organizare a spitalelor

Noul plan de masuri pentru asigurarea asistentei medicale – modalitatea de organizare a spitalelor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/noul-plan-de-masuri-pentru-asigurarea-asistentei-medicale-modalitatea-de-organizare-a-spitalelor/

Ministerul Sanatatii a trimis spre publicare, in Monitorul Oficial, ordinul oprivind noul noul plan de masuri pentru asigurarea asistentei medicale pe perioada pandemiei, care prevede modalitatea de reactie a unitatilor sanitare si a Directiilor de sanatate publica, atat in contextul actual, favorabil, cat si in eventualitatea confruntarii cu un nou val pandemic.

“Aceste modificari au scopul de a asigura o asistenta medicala adecvata pacientilor infectati cu virusul SARS-CoV-2, dar si imbunatatirea asistentei medicale acordate pacientilor non-COVID. A fost, astfel, elaborat un nou plan de masuri pentru asigurarea asistentei medicale pe perioada pandemiei, plan structurat pe etape si plan care prevede in mod explicit modalitatea de reactie a unitatilor sanitare si a Directiilor de sanatate publica, atat in contextul actual, favorabil, cat si in eventualitatea confruntarii cu un nou val pandemic”, a declarat Ministrul Sanatatii, potrivit Agerpres.

Demnitarul a precizat ca redeschiderea sectiilor din spitale a fost structurata in doua etape.

“In etapa unu, conditiile pentru managerii spitalelor, pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a cere reducerea numarului de paturi destinate activitatii cu pacientii COVID-19 sunt: o rata de incidenta la nivelul judetului calculata la doua saptamani mai mica de 1 la 1.000 si o rata de ocupare a paturilor din unitatea sanitara respectiva, paturi avizate de DSP pentru ingrijirea pacientilor confirmati cu COVID-19, sub 50%. In etapa a doua de scadere, etapa care urmeaza dupa un minim de 30 de zile si, in cazuri speciale, dupa o perioada mai scurta de timp, poate fi aplicata daca rata de incidenta la nivelul judetului, calculata la doua saptamani este mai mica de 0,5 la 1.000 de locuitori, iar rata de ocupare a paturilor din unitatea sanitara respectiva este, din nou, sub 50% din numarul de paturi avizat anterior”, a explicat Ioana Mihaila.

Ea a adaugat ca Directiile de sanatate publica pot aproba, astfel, in prima etapa, o reducere a numarului de paturi destinate pacientilor cu SARS-CoV-2 de pana la 50% pentru spitalele specializate in ingrijirea pacientilor COVID – spitalele de boli infectioase si de pneumoftiziologie, anterior clasificate ca nivel I, si pana la 30% pentru spitalele care nu sunt inalt specializate in tratamentul pacientilor cu COVID-19.

“In etapa a doua de scadere, procentul paturilor destinate pacientilor COVID-19 scade pana la 30% pentru spitalele inalt specializate si pana la 15% pentru celelalte spitale”, a aratat Mihaila.

Ministrul a subliniat ca este necesara pastrarea unui numar de paturi destinate ingrijirii persoanelor cu COVID-19 deoarece se urmareste ca fiecare spital sa poata sa ingrijeasca pacientii care s-au internat pentru alta patologie daca se pozitiveaza pe parcursul internarii si sa nu fie nevoie sa-i transfere intr-o unitate COVID.

“Pastram acest numar de paturi impreuna cu un plan de revenire la situatia anterioara, daca vom cunoaste din nou o accelerare a pandemiei si o crestere a numarului de pacienti infectati”, a mai subliniat ministrul Ioana Mihaila.

Etichete: asistenta medicala pe perioada pandemiei, organizare spitale pandemie, ioana mihaila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: