Noile reglementari in modul de acordare a concediilor medicale, in vigoare din 1 august 2021

30/07/2021
Noile reglementari in modul de acordare a concediilor medicale, in vigoare din 1 august 2021

Noile reglementari in modul de acordare a concediilor medicale, in vigoare din 1 august 2021

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/noile-reglementari-in-modul-de-acordare-a-concediilor-medicale-in-vigoare-din-1-august-2021/

O serie de noi reglementari referitoare la modul de acordare a concediilor medicale va intra in vigoare incepand cu data de 1 august 2021, prin punerea in aplicare a Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017.

Astfel, CNAS anunta ca a fost introdus un nou mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical in cazul incapacitatii temporare de munca pentru boli obisnuite, care prevede evaluarea starii de sanatate si monitorizarea pacientilor de catre medicii curanti, prin intocmirea unui plan de urmarire a evolutiei bolii.

“Perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boala se vor acorda in cel putin doua etape, in vederea recuperarii capacitatii de munca a persoanei asigurate si reinsertiei socio-profesionale a acesteia.”, transmite CNAS.

Potrivit sursei citate, medicul de familie va acorda in prima etapa maxim 4 zile de concediu medical, cu incadrarea in limita maxima de 7 zile pentru fiecare episod de boala, respectiv 28 de zile pe an, iar medicul specialist din ambulatoriu poate acorda in prima etapa maxim 15 zile, cu incadrarea in limita maxima de 30/31 zile/luna, respectiv 90 de zile pe an.

In situatia in care prima etapa a concediului medical pentru incapacitate temporara de munca se finalizeaza intr-o zi nelucratoare, certificatul de concediu medical in continuare poate fi eliberat in prima zi lucratoare care urmeaza, cu incadrarea in limitele maxime mentionate.

In situatia in care asiguratul se afla in imposibilitatea deplasarii la cabinetul medical in vederea acordarii concediului medical, medicul curant (medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriu) poate acorda consultatii la domiciliu sau la distanta, mai precizeaza CNAS.

“Daca dupa acordarea primei etape a concediului medical asiguratul nu se mai prezinta pentru evaluarea starii de sanatate conform planului de urmarire a evolutiei bolii, precum si in situatia in care evolutia starii de sanatate a asiguratului este favorabila ca urmare a respectarii de catre acesta a planului de urmarire a evolutiei bolii, medicii curanti nu vor mai acorda concediu medical in continuare.”, transmite Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Prin exceptie, medicii curanti nu vor intocmi planul de urmarire a evolutiei bolii in cazul eliberarii certificatelor de concediu medical pentru unele boli speciale (boli cardiovasculare, SIDA, neoplazii si tuberculoza), pentru urgentele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A si pentru bolile infectocontagioase pentru care se impune masura izolarii, precum si in situatia in care asiguratul este internat in spital.

De asemenea, concediile medicale pentru maternitate, pentru ingrijirea copilului bolnav, precum si in cazul riscului maternal, pot fi acordate intr-o singura etapa, fara a fi necesara intocmirea planului de urmarire a evolutiei bolii.

“Se mentine prevederea conform careia, dupa expirarea concediului medical acordat la iesirea din spital, in cazul in care starea sanatatii persoanei asigurate nu permite reluarea activitatii, medicul de familie, pe baza scrisorii medicale eliberate de medicul curant din spital, poate prelungi concediul medical cu maximum 7 zile calendaristice pentru aceeasi afectiune fara a fi necesara intocmirea planului de urmarire a evolutiei bolii.”, se mai specifica intr-o informare a CNAS.

Institutia mai reaminteste ca, incepand cu data de 1 august a.c., asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copiilor cu afectiuni grave in varsta de pana la 18 ani, nu pana la 16 ani, cum a fost reglementat pana la aceasta data.

De asemenea, persoanele care se deplaseaza in interes personal in zone in care exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent inalt patogen, desi aceste conditii erau cunoscute la momentul initierii deplasarii si care, la intoarcerea pe teritoriul Romaniei, pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin in contact, intra in concediu de carantina, vor beneficia de indemnizatie suportata din FNUASS doar pentru o perioada de 5 zile.

“Noua reglementare conform careia pacientul va fi monitorizat de medicul curant pe parcursul unui episod de boala reprezinta un efort suplimentar al medicilor, dar aduce beneficii celor aflati in incapacitate temporara de munca si ajuta la gestionarea corecta si eficienta a costurilor suportate din FNUASS”, a declarat Adrian Gheorghe, presedintele CNAS.

Citeste si:

Noile reguli privind concediile medicale pun inutil medicii si pacientii pe drumuri

Proiect de Ordin privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate

SNMF, cu sprijinul platformei Formare Medicala, invita medicii de familie in data de 1 august 2021 incepand cu orele 19:00, la un dialog privind reglementarile de acordare a concediilor medicale din 01.08.2021.

Detalii si inscriere, AICI.

Etichete: concedii medicale, concediu medical, reglementari concedii medicale, durata concediu medical, medici de familie CNAS

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: