Proiect de Ordin privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate

22/07/2021
Proiect de Ordin privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate

Proiect de Ordin privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/concediile-si-indemnizatiile-de-asigurari-sociale-de-sanatate/

Un proiect de ordin comun initiat de presedintele CNAS si ministrul Sanatatii prevede modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Proiectul se afla in sectiunea Transparenta Decizionala pe site-ul CNAS.

ORDIN

ART. I – Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 31 din 12 ianuarie 2018, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1.Alineatul (1) al articolului 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Pentru a beneficia de concedii si indemnizatii, persoanele prevazute la art. 1 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt obligate sa incheie contractul de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, al carui model este prevazut in anexa nr. 2, cu casa de asigurari de sanatate la care sunt luate in evidenta ca persoane asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate potrivit prevederilor Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza declaratiei fiscale depusa in vederea platii contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit art. 170 alin. (1), art. 174 alin. (6) si art. 180 alin. (2) si (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si sa plateasca lunar contributia prevazuta la art. 3 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza.

2. Litera e) a articolului 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

e) concedii medicale si indemnizatii de risc maternal, care se acorda persoanelor asigurate, salariate gravide si mame, lauze sau care alapteaza, in conditiile prevazute de Ordonanta de urgentaa Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004, cu modificarile si completarile ulterioare”.

3. La alineatul (1) al articolului 8, dupa litera b) se introduce o noua litera, lit. c), cu urmatorul cuprins:

c) In vederea gestionarii numarului de zile de concediu medical, adeverinta prevazuta la alin. (1) lit. b) se elibereazasi in cazul concediilor medicale pentru maternitate, pentru ingrijirea copilului bolnav, precum si in cazul riscului maternal.”

Citeste tot Proiectul de Ordin, AICI.

Etichete: concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, concedii medicale

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Andrada P says:

    Neata! Vreau sa intreb:
    Contractul de munca imi expira pe 31. 08,am 1 an legat, urmand sa nasc in noiembrie. In lunile sept. si oct, raman descoperita, dar am inteles ca inra in prenatal. Unde si ce trebuie sa depun si mai ales pana cand, ca sa pot beneficica de banutii aferenti?
    Multumesc!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: