Noi servicii medicale care pot fi acordate gravidelor de la 1 iulie 2023

24/07/2023
Noi servicii medicale care pot fi acordate gravidelor de la 1 iulie 2023

Noi servicii medicale care pot fi acordate gravidelor de la 1 iulie 2023

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/noi-servicii-medicale-care-pot-fi-acordate-gravidelor-de-la-1-iulie-2023/

Dupa data de 1 iulie 2023, in conformitate cu noul Contract-cadru si cu Normele metodologice de aplicare a acestui act normativ, femeile insarcinate beneficiaza atat de serviciile medicale decontate pana la data respectiva, cat si de servicii noi, anunta CNAS.

Astfel, pe paliere de asistenta medicala, femeile insarcinate beneficiaza de urmatoarele servicii specifice decontate:

1. In asistenta medicala primara se acorda consultatii de monitorizare a evolutiei sarcinii si lauziei. Astfel, femeia gravida este luata in evidenta de medicul de familie inca din primul trimestru al sarcinii si, in cazul in care sarcina evolueaza normal, fara complicatii, din luna a treia pana in luna a saptea se efectueaza lunar cate o consultatie de supraveghere. Din luna a saptea pana in luna a noua aceste consultatii sunt bilunare. De asemenea, medicul de familie poate efectua doua vizite la domiciliul pacientei pentru a urmari evolutia lauziei, imediat dupa externarea noii mame din maternitate si o luna mai tarziu.

“In cadrul supravegherii gravidei medicul de familie promoveaza alimentatia sugarului exclusiv cu lapte matern, in primele sase luni de viata, precum si continuarea alimentatiei la san pentru inca minim alte sase luni. Tot el recomanda gravidei sa efectueze mai multe testari, printre care se numara si cele pentru depistarea HIV, a hepatitelor cronice B si C si a sifilisului.”, transmite CNAS, intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, odata cu prima prezentare la medicul de familie a femeii insarcinate, acesta ia in evidenta gravida si poate elibera o adeverinta prin care se atesta existenta sarcinii. Serviciul include si depistarea sarcinii, dupa caz. Daca persoana insarcinata este neasigurata, poate deveni asigurata, pe perioada sarcinii si lauziei, prin simpla transmitere a adeverintei respective catre casa de asigurari de sanatate in evidenta careia se afla, fara alte cheltuieli, conform prevederilor legale in vigoare.

In cazul declansarii contractiilor intr-o situatie in care pacienta nu are acces imediat la alte paliere de asistenta medicala (spre exemplu, aceasta se afla intr-o zona izolata), medicul de familie poate supraveghea travaliul si nasterea precipitata, atat la locul solicitarii cat si la cabinet, chiar si in afara programului de lucru declarat in contractul cu casa de asigurari de sanatate, pana la sosirea echipajului de urgenta, dupa caz.

2. In asistenta medicala ambulatorie clinica de specialitate, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau chiar si fara bilet de trimitere, specialistul in obstetrica-ginecologie poate acorda cate o consultatie de supraveghere pentru fiecare trimestru de sarcina, precum si o consultatie similara pentru lauzie, in primul trimestru dupa nastere, in cadrul careia, dupa caz, se poate recomanda efectuarea de analize si investigatii sau internarea in spital.

Totodata, daca medicul respectiv are si o supraspecializare in medicina materno-fetala poate efectua si ecografii pentru depistarea anomaliilor sarcinii (ecografie obstetricala anomalii trimestrul I cu translucenta nucala si ecografie obstetricala anomalii trimestrul II).

3. In unitatile sanitare cu paturi care au in componenta structuri (sectie, compartiment) de obstetrica-ginecologie sau in cele integral specializate in aceasta ramura a medicinii se pot efectua servicii medicale standardizate complexe asimilate unei internari de zi in scopul supravegherii sarcinii normale, cu conditia ca unitatea sa aiba laborator de analize medicale si cabinet medical de specialitate.

In cazul unei asemenea internari, spitalul are obligatia sa efectueze consultatii de specialitate si urmatoarele analize/investigatii: hemoleucograma completa, determinarea grupului sanguin ABO si Rh, uree serica, acid uric seric, creatinina serica, glicemie, TGP, TGO, TSH, examen complet de urina (sumar + sediment), VDRL sau RPR, testare HIV, evaluarea infectiilor cu risc pentru sarcina (rubeola, toxoplasmoza, citomegalovirus, hepatita B si C), secretie vaginala, examen Babes-Papanicolau sau test de toleranta la glucoza per os +/- hemoglobina glicata, biometrie fetala, detectia streptococului de grup B, precum si ecografie de confirmare, viabilitate si datare a sarcinii. Mentionam ca unele din analize nu pot fi efectuate decat in anumite perioade ale sarcinii.

Pentru acordarea acestui serviciu, medicul specialist trebuie sa aiba si competenta/atestat de pregatire complementara in ultrasonografie obstetricala si ginecologica.

“Intre saptamana a 11-a si a 19-a a sarcinii se poate efectua un screening prenatal, tot in internare de zi, care trebuie sa includa obligatoriu o consultatie de specialitate obstetrica-ginecologie, un dublu test/triplu test si o ecografie pentru depistarea anomaliilor fetale. Pentru acordarea acestui serviciu, medicul specialist trebuie sa aiba si competenta/atestat de pregatire complementara in ultrasonografie obstetricala si ginecologica sau supraspecializare in medicina materno-fetala. Acest serviciu se poate acorda si concomitent cu internarea pentru supravegherea sarcinii normale.”, mai precizeaza CNAS.

Tot in internare de zi se efectueaza si supravegherea sarcinilor cu risc crescut, astfel:

• pentru edemul gestational, serviciile obligatorii sunt: consultatie de specialitate, hemoleucograma completa, creatinina serica, acid uric seric, TGP, TGO, examen complet de urina (sumar + sediment), dozare proteine urinare, proteine totale serice, ecografie obstetricala si ginecologica;
• pentru hiperemeza gravidica usoara, serviciile obligatorii sunt: consultatie de specialitate, hemoleucograma completa, sodiu seric, potasiu seric, examen complet de urina (sumar + sediment), uree serica, acid uric seric, creatinina serica, ecografie obstetricala si ginecologica;
• pentru evaluarea gravidelor cu uter cicatriceal in trimestrul III de sarcina, serviciile obligatorii sunt: consultatie de specialitate, cardiotocografie, ecografie obstetricala si ginecologica;
• pentru monitorizarea gravidei cu tulburari de coagulare/trombofilii ereditare si dobandite, serviciile obligatorii sunt: consultatii de specialitate, antitrombina III, proteina C, proteina S, dozarea hemocisteinei serice, control hemocisteina serica, factor V Leyden, anticoagulant lupic screening si confirmare, ecografie obstetricala si ginecologica.

De asemenea, in regim de spitalizare de zi pot fi efectuate si servicii de amniocenteza (trim. II de sarcina), cordonocenteza (trim. II de sarcina), respectiv biopsie de vilozitati coriale (trim. I de sarcina), numai de medicii obstetriceni-ginecologi cu supraspecializare in medicina materno-fetala. Biopsia de vilozitati coriale si amniocenteza se efectueaza pentru cazuri cu anomalii majore confirmate imagistic anterior procedurii, in caz de patologie genetica in familie cu risc de transmitere la descendenti (la recomandarea medicului genetician) sau in caz de risc de aneuploidii mai mare de 1/250 in urma screening-ului genetic prenatal: test combinat (markeri ecografici si dublu test sau triplu test). Cordonocenteza se efectueaza pentru cazuri cu indicatie in scop diagnostic sau terapeutic. Toate cele trei servicii includ si testarea genetica a probelor prelevate, prin una din urmatoarele tehnici: citogenetica, FISH, MLPA, QF-PCR.

Nasterea propriu-zisa este considerata un serviciu de urgenta care se efectueaza in regim de spitalizare continua in structurile specializate in obstetrica-ginecologie/ neonatologie.

“Tot in regim de spitalizare continua se pot efectua si serviciile de spitalizare de zi, daca pacienta, in timpul sarcinii, prezinta complicatii sau comorbiditati, sangerare majora si necesita transfuzie, risc anestezic greu de manageriat in spitalizare de zi, cu durere postprocedurala greu de controlat si proceduri invazive majore asociate.”, mai anunta Csa Nationala de Asigurari de Sanatate.

4. La laboratoarele din ambulatoriu gravidele pot efectua urmatoarele analize medicale specifice chiar si peste valoarea plafonului lunar, pe baza biletului de trimitere emis de medicul de familie sau de cel specializat in obstetrica-ginecologie: hemoleucograma completa, determinarea grupului sanguin si Rh, testare HIV, timpul Quick si INR, APTT, fibrinogenemie, proteine serice totale, feritina serica, uree serica, acid uric seric, creatinina serica, bilirubina totala si directa, glicemie, TGP, TGO, Gama GT, fosfataza alcalina, sodiu, potasiu, magneziu, calciu total si ionic seric, examen complet de urina, dozare proteine urinare, albumina serica, HBA1c, TSH, FT4, AgHBs, VDRL sau RPR, proteina C reactiva, anticorpi anti HCV, urocultura, exudat faringian, examen Babes-Papanicolau, examen microscopic nativ si colorat din secretii vaginale. Medicul specialist mai poate recomanda si efectuarea de examene din secretii vaginale sau din tampon rectal (portaj Streptococcus agalactiae, prin metode de cultivare).

„Incepand cu 1 iulie 2023, sumele alocate laboratoarelor pentru serviciile medicale paraclinice legate de sarcina se pot suplimenta si peste valoarea plafonului lunar, astfel incat gravidele sa beneficieze de analize intr-un interval de timp cat mai scurt posibil. Prin aceste noi reglementari dorim sa incurajam si sa facilitam supravegherea medicala in perioada graviditatii”, a declarat Adela Cojan, presedintele CNAS.

Etichete: servicii medicale gravide, servicii medicale sarcina, servicii medicale de la 1 iulie 2023, cnas

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: