Studiu: Multe cazuri de cancer depistate anul trecut, legate de consumul de alcool

14/07/2021
Studiu: Multe cazuri de cancer depistate anul trecut, legate de consumul de alcool

Studiu: Multe cazuri de cancer depistate anul trecut, legate de consumul de alcool

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/multe-cazuri-de-cancer-depistate-anul-trecut-legate-de-consumul-de-alcool/

Circa 4% dintre cazurile de cancer depistate anul trecut in lume (sau 740.000) sunt legate de consumul de alcool, inclusiv moderat, arata estimarilor Agentiei Internationale pentru Cercetarea Cancerului (CIRC) conform AFP.

Majoritatea (86%) acestor cancere care pot fi puse pe seama alcoolului sunt asociate unui consum “riscant si excesiv” (peste doua bauturi alcoolice pe zi), potrivit studiului citat si Agerpres.

Dar un consum “usor pana la moderat” (pana la doua pahare de alcool pe zi) reprezinta “unul din sapte cazuri asociate alcoolului, adica peste 100.000 de cazuri noi de cancer in lume” in 2020, estimeaza intr-un comunicat CIRC, agentie din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Unul dintre responsabilii agentiei precizeaza ca acest aspect arata necesitatea implementarii unor politici si interventii eficace pentru a sensibiliza publicul cu privire la legatura dintre consumul de alcool si riscul de cancer.

Publicat in revista medicala The Lancet Oncology, studiul enumera sapte tipuri de cancer al caror risc este amplificat de consumul de alcool: la cavitatea bucala, faringe, laringe, esofag, colon-rect, ficat si san la femei (adica 6,3 milioane de cazuri in 2020).

Coreland aceste informatii cu date despre consumul de alcool pe tari in urma cu zece ani (timpul necesar ca boala sa se manifeste), cercetatorii au estimat ca 741.300 dintre aceste cancere (adica 4% din numarul total de cazuri noi de cancer in lume in 2020) ar putea fi direct legate de alcool.

“In 2020, tipurile de cancer cu cel mai mare numar de cazuri noi asociate consumului de alcool au fost cancerul de esofag (190.000 de cazuri), cancerul de ficat (155.000 de cazuri) si cancerul de san la femei (98.000 de cazuri)”, potrivit CIRC.

In plus, barbatii reprezinta aproximativ trei sferturi din totalul cazurilor de cancer asociate alcoolului (567.000 de cazuri).

Studiul are insa limitari, subliniaza The Lancet Oncology intr-un comunicat. Pe de o parte, nu tine seama de intreruperile in asistenta medicala cauzate de pandemia de COVID-19, care ar fi putut duce la subdiagnosticarea anumitor cancere anul trecut. Pe de alta parte, nu integreaza interactiunile dintre consumul de alcool si alte fenomene precum tutunul sau obezitatea.

Etichete: consum de alcool, diagnosticare cancer, factori de risc cancer

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: