MS vrea sa infiinteze Agentia Nationala de Informatizare a Sanatatii

14/01/2019

MS vrea sa infiinteze Agentia Nationala de Informatizare a Sanatatii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ms-vrea-sa-infiinteze-agentia-nationala-de-informatizare-a-sanatatii/

Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica un proiect de infiintare a Agentiei Nationale de Informatizare a Sanatatii.

Este vorba de o institutie publica cu personalitate juridica, aflata in coordonarea MS, condusa de un presedinte cu rang de secretar de stat, numit pentru un mandat de cinci ani prin decizie a prim-ministrului. Agentia va fi finantata din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii, dar va putea realiza si venituri suplimentare din alte surse, potrivit legii.

Documentatia proiectului specifica faptul ca activitatea agentiei va duce la o “corecta si eficienta cheltuire” a bugetului sanatatii.

“Prin completarea propusa in proiectul de ordonanta ne propunem existenta unor informatii corecte si reale, disponibile in timp real, pentru a facilita luarea, cu celeritate, a unor decizii corecte si fundamentate stiintific, de politica sanitara”, scrie in nota de fundamentare.

Agentia Nationala de Informatizare a Sanatatii va avea, printre altele, urmatoarele obiective principale: dezvoltarea si implementarea sistemului informational in sanatate, colectarea, analiza, diseminarea datelor din sistemul de sanatate, precum si prelucrarea datelor si transmiterea rezultatelor cu privire la aceste date catre Ministerul Sanatatii si institutiile cu atributii in acest domeniu, fundamentarea politicilor si strategiilor din domeniul sanatatii, dezvoltarea de standarde informationale, definitii si dictionare de date, dezvoltarea si stabilirea de seturi de date minimale, evaluarea si realizarea de recomandari referitoare la calitatea datelor si informatiilor, promovarea si participarea la cercetarea si dezvoltarea nationala in domeniul eHealth.

Continut educational:

De asemenea, conform proiectului MS, Agentia Nationala de Informatizare a Sanatatii va avea rolul de a ajuta la dezvoltarea sistemelor de telemedicina si a platformelor de utilizare partajata a informatiilor si datelor intre pacienti si furnizorii de servicii, intre profesionistii din sanatate si retele de informatii de sanatate.

Alte obiective ale institutiei vor fi: promovarea de actiuni comune pentru asigurarea securitatii confidentialitatii datelor din sanatate, dezvoltarea de ghiduri referitoare la accesul la informatia detinuta de institutiile din sanatate, dezvoltarea specificatiilor celor mai adecvate pentru achizitionarea de tehnologie din domeniul informatic pentru sistemul de sanatate, in colaborare cu ceilalti parteneri din sistemul de sanatate.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Pe acelasi subiect:

Ce raspuns a oferit Ministerului Sanatatii la solicitarea de suplimentare a fondurilor alocate cabinetelor de medicina familiei

Accidentul vascular cerebral sever, cauza de mortalitatea precoce

Ministrul Sanatatii: Legea vaccinarii nu se refera la obligativitate

Neurochirurgi demisionari de la Colentina: Am ajuns in situatia de a refuza peste 60 de pacienti cu tumori cerebrale complexe

DSP Suceava are director nou