MS vrea sa infiinteze Agentia Nationala de Informatizare a Sanatatii

14/01/2019

MS vrea sa infiinteze Agentia Nationala de Informatizare a Sanatatii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ms-vrea-sa-infiinteze-agentia-nationala-de-informatizare-a-sanatatii/

Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica un proiect de infiintare a Agentiei Nationale de Informatizare a Sanatatii.

Este vorba de o institutie publica cu personalitate juridica, aflata in coordonarea MS, condusa de un presedinte cu rang de secretar de stat, numit pentru un mandat de cinci ani prin decizie a prim-ministrului. Agentia va fi finantata din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii, dar va putea realiza si venituri suplimentare din alte surse, potrivit legii.

Documentatia proiectului specifica faptul ca activitatea agentiei va duce la o “corecta si eficienta cheltuire” a bugetului sanatatii.

“Prin completarea propusa in proiectul de ordonanta ne propunem existenta unor informatii corecte si reale, disponibile in timp real, pentru a facilita luarea, cu celeritate, a unor decizii corecte si fundamentate stiintific, de politica sanitara”, scrie in nota de fundamentare.

Agentia Nationala de Informatizare a Sanatatii va avea, printre altele, urmatoarele obiective principale: dezvoltarea si implementarea sistemului informational in sanatate, colectarea, analiza, diseminarea datelor din sistemul de sanatate, precum si prelucrarea datelor si transmiterea rezultatelor cu privire la aceste date catre Ministerul Sanatatii si institutiile cu atributii in acest domeniu, fundamentarea politicilor si strategiilor din domeniul sanatatii, dezvoltarea de standarde informationale, definitii si dictionare de date, dezvoltarea si stabilirea de seturi de date minimale, evaluarea si realizarea de recomandari referitoare la calitatea datelor si informatiilor, promovarea si participarea la cercetarea si dezvoltarea nationala in domeniul eHealth.

De asemenea, conform proiectului MS, Agentia Nationala de Informatizare a Sanatatii va avea rolul de a ajuta la dezvoltarea sistemelor de telemedicina si a platformelor de utilizare partajata a informatiilor si datelor intre pacienti si furnizorii de servicii, intre profesionistii din sanatate si retele de informatii de sanatate.

Alte obiective ale institutiei vor fi: promovarea de actiuni comune pentru asigurarea securitatii confidentialitatii datelor din sanatate, dezvoltarea de ghiduri referitoare la accesul la informatia detinuta de institutiile din sanatate, dezvoltarea specificatiilor celor mai adecvate pentru achizitionarea de tehnologie din domeniul informatic pentru sistemul de sanatate, in colaborare cu ceilalti parteneri din sistemul de sanatate.

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Paul-Sebastian, Manole says:

    Pe bune? Vor sa facă altă instituție care să preia o parte din atribuțiile actuale pe care nu și le îndeplinesc MS și CNAS. Dacă MS și CNAS au propus întregul proiect SIUI sub aceleași pretexte, iar acum vor să facă o instituție nouă sub aceleași pretexte, ce te face să crezi că de data asta se vor îndeplini promisiunile? Absolut nimic. Vor fi aceeași oameni incompetenți la conducere. SIUI a reușit să fure banii UE, hai să furăm acum și din banii bugetului de sănătate să facem același KKT, dar de data asta mai bine.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: