MS: Proiect de Ordin privind modalitatea de distribuire a iodurii de potasiu catre populatie

25/05/2022
MS: Proiect de Ordin privind modalitatea de distribuire a iodurii de potasiu catre populatie

MS: Proiect de Ordin privind modalitatea de distribuire a iodurii de potasiu catre populatie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ms-proiect-de-ordin-privind-modalitatea-de-distribuire-a-iodurii-de-potasiu-catre-populatie/

Ministerul Sanatatii a postat in Transparemta Decizionala un proiect de Ordin privind modalitatea de distribuire a medicamentului iodura de potasiu 65 mg comprimate catre populatie.

Ministerul Sanatatii prin directiile de sanatate publica detine iodura de potasiu 65 mg ce se va administra populatiei eligibile exclusiv la indicatiile autoritatilor si doar in caz de eveniment sau incident nuclear!

Informarea de catre autoritati catre populatie in caz de eveniment sau incident nuclear se va face prin intermediul radio, TV, mass media sau/si chiar prin intermediul sirenelor de protectie civila.

„In scopul de a realiza blocarea eficace a absorbtiei radioactive, iodura de potasiu trebuie sa fie administrata cat mai curand posibil dupa expunerea la radiatii. Astfel, pentru a ajunge la populatia eligibila si sub varsta de 40 de ani, Ministerul Sanatatii va distribui populatiei iodura de potasiu 65 mg in scop preventiv prin intermediul farmaciilor cu circuit deschis. Lista farmaciilor cu circuit deschis care distribuie comprimatele de iodura de potasiu 65 mg se publica pe pagina web a Ministerului Sanatatii.”, scrie in referatul de aprobare.

Potrivit sursei citate, Directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti pun la dispozitia farmaciilor din lista prevazuta la art.1 odata cu comprimatele de iodura de potasiu 65 mg Ghidul de Informare Generala din anexa nr. 1 la prezentul ordin, cu scopul ca fiecare farmacie sa primeasca odata cu comprimatele, toate informatiile necesare despre conditiile de administrare a medicamentului

Cantitatile distribuite catre farmaciile din lista publicata se stabilesc de catre directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti cu avizul Ministerului Sanatatii.

„Medicul de familie, incepand cu prima consultatie acordata, inclusiv pentru consultatiile programate, elibereaza, ca masura strict preventiva, prescriptia medicala pentru ridicarea din farmacia comunitara a comprimatelor de iodura de potasiu 65 mg pentru pacient, daca acesta este eligibil. Pentru pacientul minor aflat in evidenta proprie, medicul de familie elibereaza reprezentantului legal al acestuia, prescriptia medicala pe numele pacientului minor. Dupa eliberarea prescriptiei medicale comprimatele de iodura de potasiu 65 mg se ridica din farmaciile din lista prevazuta pe pagina web a Ministerului Sanatatii.”, se mai arata in proiectul de ordin.

Proiectul de Ordin poate fi vazut AICI.

 

Etichete: iodura de potasiu, iodura de potasiu 65 mg, distribuire pastile de iod

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: