MS: Oxigenoterapia hiperbara nu este inclusa in protocolul de tratament post Covid

11/11/2021
MS: Oxigenoterapia hiperbara nu este inclusa in protocolul de tratament post Covid

MS: Oxigenoterapia hiperbara nu este inclusa in protocolul de tratament post Covid

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ms-oxigenoterapia-hiperbara-nu-este-inclusa-in-protocolul-de-tratament-post-covid/

Oxigenoterapia hiperbara nu este inclusa in protocolul de tratament post Covid, trasmite Ministerul Sanatatii intr-un comunicat de presa.

In luna aprilie 2021, Ministerul Sanatatii a aprobat prin Ordinul ministrului Sanatatii nr. 534/22.04.2021, Protocolul de Medicina Fizica si de Reabilitare post-COVID-19 elaborat de Comisia de specialitate Medicina Fizica si Reabilitare post-COVID-19.

Documentul se refera la procedurile de recuperare si reabilitare ale pacientului trecut prin COVID-19, precum si la activitatea personalului medical pentru recuperarea si reabilitarea pacientului post-COVID-19.

“In ceea ce oxigenoterapia hiperbara, reprezentantii Comisiei de Medicina Fizica si de Reabilitare a Ministerului Sanatatii au decis neincluderea acestei terapii in protocolul de tratament, avand in vedere ca, in prezent, nu exista studii pertinente care sa dovedeasca eficienta in COVID-19. Singura mentiune privind camera hiperbara in cadrul Protocolului de medicina fizica si de reabilitare post-COVID-19 se afla la sectiunea alte posibile dotari suplimentare ale unui centru de excelenta in recuperare fizica.”, se precizeaza in comunicatul MS.

Potrivit sursei citate, intr-o adresa catre Ministerul Sanatatii specialistii in Medicina Fizica si Reabilitare considera “periculoasa promovarea agresiva prin toate canalele a oxigenoterapiei hiperbare, procedura adesea ridicata la rang de panaceu. Se denatureaza astfel atentia pacientului, dar de multe ori si a medicului, de la complexitatea afectiunii COVID-19, de la complicatiile sale, care sunt respiratorii, cardiace, musculoscheletale, neurologice, etc.”

“Precizam ca, nici Normele Contractului-Cadru in vigoare nu deconteaza pentru asigurati o astfel de procedura.In ceea ce priveste pregatirea cadrelor medicale care au competente de a executa procedurile destinate acestei terapii, conform Ordinului ministrului Sanatatii nr. 418/2005, medicii specialisti si primari confirmati in specialitati clinice medicale si medicii de familie pot accesa programele de studii complementare in vederea obtinerii unui atestat de studii de complementare in medicina hiperbara.”, mai precizeaza ministerul.

Conform Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale din Romania, autoritatea competenta in domeniu, pentru a fi introduse pe piata, camerele hiperbare trebuie sa poarte marcaj CE, la fel ca orice dispozitiv medical. Acest demers reprezinta dovada derularii procedurilor de evaluare ale conformitatii produselor.

Dispozitivele medicale de clasa 1 sunt introduse pe piata sub responsabilitatea producatorului care solicita evaluarea conformitatii acestora unui organism notificat.

Conform prevederilor art. 933 din Legea 95/2006, in vederea asigurarii nivelului de securitate si performanta adecvat scopului pentru care sunt realizate dispozitivele medicale si a evitarii generarii de incidente, utilizatorii au obligatia:

a) de a utiliza dispozitivele medicale numai in scopul pentru care au fost realizate;
b) de a se asigura ca dispozitivele medicale sunt utilizate numai in perioada de valabilitate a acestora, cand este cazul, si ca nu prezinta abateri de la performantele functionale si de la cerintele de securitate aplicabile;
c) de a aplica un program de supraveghere a dispozitivelor medicale, care sa tina seama de riscul acestora pentru pacient, de domeniul de utilizare si de complexitatea acestora, potrivit normelor metodologice in vigoare;
d) de a asigura instalarea, mentenanta si repararea dispozitivelor medicale cu unitati avizate pentru efectuarea acestor servicii;
e) de a comunica producatorilor si structurii de specialitate orice incident survenit in timpul utilizarii;
f) de a raporta ANMDMR toate dispozitivele medicale existente in unitate, inregistrate in evidentele contabile ca mijloace fixe, indiferent de modul de procurare a acestora, conform normelor metodologice aprobate prin ordin al ministrului sanatatii;

g) de a asigura un sistem documentat de evidenta privind dispozitivele medicale utilizate, reparate si verificate, potrivit normelor metodologice in vigoare;
h) de a asigura verificarea periodica a dispozitivelor medicale utilizate, conform prevederilor legale;
i) de a asigura conditii optime de pastrare si depozitare a dispozitivelor medicale, conform cerintelor specificate de producator.

“In ceea ce priveste cazul decesului artistului Petrica Mitu Stoian precizam ca, in prezent, se afla in desfasurare o ancheta a institutiilor competente. De asemenea, Directia de Sanatate Publica Caras – Severin a demarat o verificare la unitatile medicale in care a fost internat pacientul, conform competentelor ce revin Directiei. Se verifica conditiile igienico-sanitare si respectarea procedurilor inainte de efectuarea terapiei din camera hiperbara.”, se mai arata in informarea Ministerului Sanatatii.

Etichete: oxigenoterapia hiperbara, camera hiperbara, protocol tratament pacienti post covid, reabilitare pacienti post covid

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: