Motiune simpla Sanatate: Ministerul Sanatatii trebuie sa inteleaga ca medicina de familie functionala este esentiala

25/04/2018

Motiune simpla Sanatate: Ministerul Sanatatii trebuie sa inteleaga ca medicina de familie functionala este esentiala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/motiune-simpla-sanatate-ministerul-sanatatii-trebuie-sa-inteleaga-ca-medicina-de-familie-functionala-este-esentiala-pentru-buna-functionare-a-sistemului/


Partidul National Liber a depus o motiunea simpla impotriva ministrului Sanatatii, Sorina Pintea. Initiatorii spun ca motiunea reprezinta “strigatul de disperare al milioanelor de pacienti si al sutelor de mii de angajati din sectorul sanitar din Romania”, potrivit News.ro.

In textul motiunii scrie ca medicina preventiva este tratata ca o Cenusareasa, iar medicii de familie sunt tratati ca niste dusmani ai sistemului medical. Se mai precizeaza ca in toate tarile europene, din bugetul de sanatate o cota de minimum 10 %, desi media este de 13-14% la nivel european, se duce catre medicina preventiva, catre medicina de familie, in timp ce la noi, alocarile de la bugetul de sanatate catre medicina de familie abia daca se ridica la 5,8%, ceea ce nu inseamna nici macar subzistenta. 

Motiunea arata ca Ministerul Sanatatii trebuie sa inteleaga faptul ca medicina de familie este esentiala pentru sistemul sanitar.

“Ministerul Sanatatii trebuie sa inteleaga ca medicina de familie functionala este esentiala pentru buna functionare a sistemului sanitar, altfel pacientii vor supraaglomera spitalele, ca si pana acum, desi unele cazuri ar putea fi rezolvate la nivelul medicinei primare. In plus, pacientii din mediul rural vor avea acces limitat la servicii medicale daca nu exista medici de familie dedicati, care sa-si indeplineasca rolul”, mai precizeaza initiatorii in motiune.

Potrivit News.ro, data la care motiunea simpla va fi dezbatuta si votata se va decide in urmatoare sedinta a Biroului permanent al Camerei Deputatilor.
 
 

Autor: FormareMedicala.ro

4 Comentarii

  1. GRUIAN ANGHEL VIORICA says:

    medicina de familie este in pragul falimentului!

  2. Diaconu Daniel Dumitru says:

    Cum Dumnezeu se poate ca un medic de familie să fie plătit cu 2500 salariu lunar? Cum Dumnezeu să primească un medic specialist Medicină de Familie, buget de practică medicală, echivalentul în net, al unui medic specialist din ambulatoriul de specialitate. Buget din care să plătească asistentă, femeia de serviciu, cheltuielile de întreținere… Asta e reavoință!!! Escroci și mincinoși fără niciun pic de respect, măcar pentru anii de școală! Deși am 52 de ani vârstă, am de gând să emigrez… Sunt sătul de minciuna din sistemul de sănătate!!! De lipsa de fair-play al colegilor angajatori!!! De faptul că se permite ca, medicii coordonatori de centre de permanență, să nu plătească cu 40 de lei ora de gardă, ci cu 32 sau 30 de lei!!! Asta este exploatare pe față, făcută cu acordul tacit al Caselor Județene de Asigurări de Sănătate!!!

  3. TOMUTIU JENICA says:

    ESTE FOARTE ADEVARAT CA MEDICINA DE FAMILIE SI IMPLICIT MEDICII SI ASISTENTII MEDICAL CARE LUCREAZA IN MEDICINA DE FAMILIE SUNT CEI MAI NEDREPTATITI SI DIN PUNCT DE VEDERE SALARIAL SI DIN PUNCT DE VEDERE BIROCRATIC,ESTE O MUNCA IMENSA CARE PRACTIC ITI IA NU NUMAI CELE 8 ORE DE PROGRAM CI APROAPE TOATA ZIUA.CAZ CONCRET ,EU PRIMESC 1500 DE LEI IN MANA SI FAC TOT CE ESTE NECESAR LA CABINET,LUCREZ IN PROGRAM DOCS,FAC TRATAMENTE,MERG PE TEREN SI MAI FAC SI MUNCA DE FEMEIE DE SERVICIU,DIN CAUZA SUBFINANTARII SI A NR.MIC DE ASIGURATI…VA LAS PE D-VOASTRA SA TRAGETI CONCLUZIA.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Aparat performant care depisteaza virusuri si bacterii, la Spitalul ‘Victor Babes’ Timisoara

Stimulente pentru vaccinare: bonuri, tichete si utilaje agricole

Angajatii vor beneficia de zile libere platite pentru vaccinarea anti-Covid

Numarul cazurilor de Covid-19, in crestere in randul tinerilor

Doua sute de milioane de europeni au fost vaccinati impotriva Covid-19