Ministrul Sanatatii: Ne gandim ca antibioticele sa nu mai poata fi eliberate pe reteta simpla

28/03/2023
Ministrul Sanatatii: Ne gandim ca antibioticele sa nu mai poata fi eliberate pe reteta simpla

Ministrul Sanatatii: Ne gandim ca antibioticele sa nu mai poata fi eliberate pe reteta simpla

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministrul-sanatatii-ne-gandim-ca-antibioticele-sa-nu-mai-poata-fi-eliberate-pe-reteta-simpla/

Eliberarea antibioticelor din farmacie trebuie facuta strict pe reteta, spune Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, care a subliniat ca se gandeste foarte serios la o reglementare potrivit careia acestea sa nu mai poata fi eliberate nici macar pe baza de reteta simpla.

“Prescrierea de antibiotice trebuie sa fie potrivita cu boala, in sensul ca antibiotice de rezerva nu trebuie prescrise ca antibiotice de prima intentie. (…) Eliberarea antibioticelor din farmacie trebuie facuta strict pe reteta. Ne gandim foarte serios sa reglementam astfel incat antibioticele sa nu mai poata sa fi eventual eliberate nici macar pe baza de reteta simpla. Chiar daca nu sunt compensate sa aiba un regim de eliberare care sa le faca mai greu accesibile publicului”, a declarat ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, intr-o conferinta de presa.

Romania se afla pe locul 3 intre tarile europene in ceea ce priveste consumul de antibiotice. Abuzul de antibiotice face ca in cazul unor infectii severe sa nu mai existe solutii terapeutice, au semnalat si medicii, in repetate randuri.

Peste 35.000 de persoane mor anual, in Europa, din cauza infectiilor rezistente la antibiotice, potrivit Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC).

De asemenea, la inceputul acestui an, reprezentantii Societatii Nationale de Medicina Familie (SNMF) au transmis ca ‘nu se recomanda folosirea de antibiotice in virozele necomplicate’.

Etichete: eliberare retete, reteta simpla, reteta antibiotice, prescriere antibiotice

autor

Autor: Adriana Pavel

7 Comentarii

 1. Marcela Palcu says:

  In urgenta la policlinica cab de interne nu poate scrie antibiotice cu regim compensat! Va intreb ,in cazuri justificate de urgenta care necesita atb,noi internistii ce facem daca nici macar reteta simpla nu o putem scrie???

 2. Ologelu Cristian says:

  Sa nu uite d-l ministeru ca si medicina de familie este o specialitate medicala.Deci sunt si mediciide familie specialisti MF si medici primari MF. Il rugam sa nu faca o discriminare in acest sens!

 3. Dr.Kovacs-Krausz Zoltan says:

  Farmacia nu elibereaza antibiotice decat pe baza unei retete (simple sau compensate) sau pe baza de factura catre o unitate medicala. Orice reteta este urmare a unei consultatii si este parafata de un medic. Orice abatere de la acestea este punibila. Nu toate antibioticele sunt compensate sau persoana nu este asigurata, caz in care in prezent se primeste reteta simpla. Sper ca ministerul nu doreste un nou formular special de reteta TIP IV doar pentru antibiotice ( tip III sedative, anxiolitice ect, tip II antialgice majore).

 4. Carmen Biru says:

  Si ce daca?un alt imprimat in spinarea medicilor.Pe farmacii nu le ia nimeni la intrebari?ca si pana acum era necesara reteta.

 5. Erica raza says:

  Și ce va rezolva asta?Cine scrie cele mai multe antibiotice? Cei ce scriu pe rețete gratuite. Cum sa îngrădești dreptul de a recomanda un tratament unui cabinet care lucrează în sistem privat? Mai bine s-ar analiza concordanta între diagnostic și antibiototerapie

 6. Cupșan-Morar Ulpia-Ianina says:

  Bună ziua. Lucrez în sistem privat fără contract cu Casa. Sunt specialist dermato-venerice și întotdeauna am prescris antibiotice conform antibiogramei. Cum voi putea prescrie dacă NU am rețete tip, repet, NU am contract cu Casa?

 7. Marcela Palcu says:

  imi pare rau dar intreb daca pacientul vine la policlinica in urgenta fara bt de la mf si are indicatie de atb terapie clara,eu ca internist in urgenta nu am voie sa scriu antibiotice compensat si intrebarea este ce fac cu el daca se vine cu propunerea de a nu mai scrie reteta simpla de antibiotice? Asa ca domnul ministru nu are dreptate…intai trebuie sa se schimbe contractul cadru..

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: