Ministrul Sanatatii: In ultimii cinci ani am avut o crestere a numarului de medici

23/03/2023
Ministrul Sanatatii: In ultimii cinci ani am avut o crestere a numarului de medici

Ministrul Sanatatii: In ultimii cinci ani am avut o crestere a numarului de medici

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministrul-sanatatii-in-ultimii-cinci-ani-am-avut-o-crestere-a-numarului-de-medici/

In ultimii cinci ani, in Romania s-a inregistrat o crestere a numarului de medici, in momentul de fata fiind 346 de medici la 100.000 de locuitori, ceea ce ne-a apropiat de media europeana, spune Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii.

“Aceasta problematica a resurselor umane are nevoie de un raspuns coordonat, chiar daca solutiile trebuie adaptate si individualizate in functie de necesitatile fiecarei tari. (…) Accesul la servicii de sanatate este in mod evident conditionat de existenta furnizorilor de servicii medicale, adica a profesionistilor din sanatate, fie ca ne referim la medici, fie ca ne referim la asistenti medicali. (…) In ultimii cinci ani am avut o crestere a numarului de medici, ceea ce ne-a apropiat de media europeana. Avem in momentul de fata 346 de medici la 100.000 de locuitori, dar acest lucru nu este suficient, pentru ca ne aflam si in fata a doua alte provocari. Una este legata de repartitia teritoriala a acestor medici si, implicit, asistenti medicali, iar cea de-a doua provocare este legata de faptul ca in Romania am avut o perioada lunga, care speram sa se fi incheiat, cand peste 10.000, probabil 15.000 de medici din Romania au emigrat in general in tari din Uniunea Europeana, dar si in Statele Unite si Canada”, a declarat Rafila, miercuri, la reuniunea statelor membre ale Biroului Regional OMS Europa.

Potrivit ministrului, investitiile trebuie intotdeauna corelate cu o politica pe termen mediu de dezvoltare a resurselor umane.

“Trebuie sa evaluam, sa stim cum este situatia, sa facem un plan, o strategie si, mai ales, sa implementam aceste planuri si strategii iar lucrul acesta trebuie sa depaseasca ciclurile politice. Ele trebuie asumate de fiecare tara iar rezultatul este un mai bun acces la servicii de sanatate si la eficientizare a investitiilor. Investitiile care sunt facute fara sa tina cont de acest aspect al resurselor umane sunt investitii de multe ori ineficiente si chiar irosite. Populatia in Europa imbatraneste, accesul la servicii de sanatate trebuie sa fie mai mare, oamenii au boli cronice, chiar daca incepem sa lucram si la preventie, sa le depistam putin mai repede si, nu in ultimul rand, au si dorinta de a accesa servicii de sanatate mai mult decat se intampla acum 50 sau 60 de ani”, a mai completat Rafila, citat de Agerpres.

In perioada urmatoare va fi dezvoltat un proiect pilot de realizare de centre comunitare in mediul rural care sa ofere servicii medicale.

“Ideea pe care noi o promovam este cea a dezvoltarii capabilitatilor medicilor care lucreaza in mediul rural. O sa dezvoltam un proiect pilot de centre comunitare, care sa ofere servicii medicale, sa poata sa ofere diagnostic si tratament si care sa abordeze si alte probleme legate de preventie. Iar motivatia pentru medici sa lucreze acolo (in zonele rurale – n.r.) este data nu numai de faptul ca au un cabinet dotat, ci trebuie sa gasim solutii care sa se adreseze si familiilor, care inseamna accesul la educatie pentru copiii acestor familii de medici sau asistenti medicali si nu in ultimul rand un standard economic care sa le permita sa profeseze fara griji. Daca reusim sa facem lucrul acesta – si debutam in curand cu acest proiect pilot, impreuna cu Ambasada Elvetiei si cu UNICEF in parteneriat -, atunci o sa putem sa discutam despre dezvoltarea unor servicii ambulatorii in mediul rural si in orasele mici. (…) Avansul tehnologic care exista in momentul de fata permite abordare ambulatorie sau de spitalizare de zi pentru multe afectiuni iar aceste spitalizari prelungite, clasice, traditionale incep sa nu mai fie necesare in multe situatii si lucru aceste conditioneaza si sustenabilitatea din punct de vedere al sistemului de sanatate”, a mai sustinut ministrul.

Etichete: medici romania, servicii medicale, rafila, oms

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: