Ministrul Sanatatii despre coplata in sanatate: Trebuie sa scoatem privatul din zona gri

12/04/2019

Ministrul Sanatatii despre coplata in sanatate: Trebuie sa scoatem privatul din zona gri

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministrul-sanatatii-despre-coplata-in-sanatate-trebuie-sa-scoatem-privatul-din-zona-gri/

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, spune ca proiectul de ordonanta care prevede acordarea dreptului furnizorilor privati de servicii medicale de a incasa o coplata de la pacienti pentru diferenta dintre costul real si sumele decontate de Casa de Asigurari are caracter de urgenta si a afirmat ca pacientul ‘va putea alege intre public si privat’.

“Oricum, un pacient daca se duce in privat, plateste. (…) Pana la urma, trebuie sa scoatem si privatul din zona gri, pentru ca in anumite situatii ne folosim de privat. Ei sunt cei care completeaza sistemul de stat acolo unde noi nu putem face fata. Aceasta ordonanta are un caracter de urgenta pentru ca dupa ea urmeaza alte doua acte normative care trebuie adoptate, astfel incat de la 1 iulie sa intram cu noul Contract cadru, cu noile norme. Acesta era caracterul de urgenta, nu ascunzisuri sau subterfugii. Noi am facut un tarif global, iar suma pe care institutiile private o vor putea incasa pe anumite tipuri de servicii va fi tocmai acea diferenta, dar pacientul va putea alege intre public si privat”, a declarat ministrul Sorina Pintea, potrivit Agerpres.

Demnitarul a mai precizat ca tariful serviciilor trebuie sa corespunda cu costul real al procedurilor necesare efectuarii unui act medical.

“Tariful serviciilor trebuie sa corespunda cu costul real al procedurilor necesare efectuarii unui act medical. (…) Din total fond, 6,71% sunt banii utilizati de firmele private. Discutam despre o suma foarte mica. Aceasta chestiune poate crea un sistem concurential benefic pentru pacient intre stat si privat”, a mai afirmat ministrul.

Presedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED, Cristian Hotoboc, spune ca ca unitatile medicale private nu vor lua bani de la pacienti pentru pachetele medicale de baza.

Continut educational:

“Niciodata nu o sa luam bani pentru analize uzuale. Asta urmeaza sa discutam in contractul cadru. O sa fie un pachet de baza si la analize si la radiologie pe care nu va incasa nimeni nimic in privat – furnizor privat. Asta o sa scriem in contractul cadru, pentru ca noi acum modificam legea 95 ca sa putem sa modificam Contractul cadru. Pentru pachetele de baza nimeni nu va incasa niciun leu. Pentru analize speciale, pentru alte investigatii de inalta performanta – RMN, CT la care Casa nu poate sa acopere costul real, acolo se va pune problema si doar a unei parti din acea investigatie”, a explicat Hotoboc conform sursei citate.

De altfel, reprezentantii asociatiilor de pacienti spun ca isi doresc ca pacientul sa aiba acces la servicii de calitate indiferent unde se desfasoara acestea, in sistemul public sau in cel privat.

Proiectul de OUG privind introducerea sistemului de coplata pentru servicii medicale la furnizorii privati aflati in contract cu CNAS se afla indezbatere publica.

Etichete: coplata servicii medicale, sistemul privat de sanatate, sistemul public de sanatate, palmed

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Pe acelasi subiect:

Ce raspuns a oferit Ministerului Sanatatii la solicitarea de suplimentare a fondurilor alocate cabinetelor de medicina familiei

Accidentul vascular cerebral sever, cauza de mortalitatea precoce

Ministrul Sanatatii: Legea vaccinarii nu se refera la obligativitate

Neurochirurgi demisionari de la Colentina: Am ajuns in situatia de a refuza peste 60 de pacienti cu tumori cerebrale complexe

DSP Suceava are director nou