Ministrul Sanatatii a semnat o declaratie privind planul european de actiune impotriva AVC

22/05/2023
Ministrul Sanatatii a semnat o declaratie privind planul european de actiune impotriva AVC

Ministrul Sanatatii a semnat o declaratie privind planul european de actiune impotriva AVC

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministrul-sanatatii-a-semnat-o-declaratie-privind-planul-european-de-actiune-impotriva-avc/

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a semnat Declaratia privind Planul de Actiune pentru Accidentele Vasculare Cerebrale in Europa (SAP-E), un plan strategic dezvoltat de European Stroke Organization si Stroke Alliance for Europe care trebuie implementat pana in anul 2030. Acest plan are ca scop reducerea semnificativa a numarului de cazuri de accidente vasculare cerebrale si a consecintelor acestora pe termen lung, tranasmite Ministerul Sanatatii.

Accidentul vascular cerebral reprezinta una dintre principalele cauze de deces si dizabilitate la nivel global. Studiile arata ca in absenta implementarii unor masuri eficiente, povara accidentelor vasculare cerebrale ar putea creste cu 25% in urmatorul deceniu. Pentru a contracara aceasta tendinta, Ministerul Sanatatii din Romania a hotarat sa se alature eforturilor de implementare a unor politici publice eficiente, integrate si durabile pentru prevenirea si tratarea accidentelor vasculare cerebrale in Europa.

Declaratia semnata de ministrul Alexandru Rafila cuprinde patru obiective majore care trebuie atinse pana in anul 2030:

• reducerea cu 10% a numarului de accidente vasculare cerebrale
• tratarea a cel putin 90% dintre pacientii cu accident vascular cerebral intr-o unitate specializata (“stroke unit”) ca prim nivel de ingrijire
• dezvoltarea de planuri nationale privind accidentul vascular cerebral care sa acopere intregul lant de ingrijire
• dezvoltarea si implementarea de strategii pentru interventii multisectoriale de sanatate publica cu impact favorabil asupra bolilor cerebrovasculare

Prin semnarea acestei Declaratii, Ministerul Sanatatii din Romania va sustine dezvoltarea si implementarea unor masuri la nivel national, cu scopul de a imbunatati intregul lant de ingrijire a pacientilor cu accident vascular cerebral, inclusiv, dezvoltarea de strategii de preventie primara si secundara, imbunatatirea serviciilor de medicina de urgenta, optimizarea managementului cazurilor acute de accident vascular cerebral, asigurarea accesului la reabilitare si imbunatatirea calitatii ingrijirilor pe termen lung.

“Ministerul Sanatatii va lucra pentru implementarea acestor masuri in colaborare cu partenerii profesionali de la nivel national (Comisia de Neurologie din cadrul Ministerului Sanatatii condusa de prof. univ. dr. Dafin F. Muresanu si Societatea de Neurologie din Romania, prin prof. univ. dr. Cristina Tiu, coordonator al Actiunii Prioritare pentru AVC acut) si international – European Stroke Organization, World Stroke Organization si European Federation of Neurorehabilitation Societies. Prin aceste colaborari, ne propunem sa imbunatatim accesul pacientilor la tratamente si servicii de calitate, sa promovam cercetarea si inovarea in domeniul bolilor cerebrovasculare si sa asiguram o abordare integrata si multidisciplinara a ingrijirii pacientilor cu accident vascular cerebral.”, transmite ministerul, intr-un comunicat de presa.

In context, ministerul mentioneaza ca semnarea Declaratiei SAP-E se incadreaza in obiectivele Strategiei Nationale de Sanatate 2023-2030 si a Strategiei Nationale pentru Boli Cardiovasculare si Cerebrovasculare din Romania, proiect initiat de Ministerul Sanatatii si coordonat profesional de prof. univ. dr. Dragos Vinereanu si prof. univ. dr. Dafin F. Muresanu, membrii corespondenti ai Academiei Romane.

“Aceste strategii vor functiona in sinergie cu declaratia Stroke Action Plan for Europe, pentru a consolida eforturile de prevenire si tratare a accidentelor vasculare cerebrale in tara noastra.”, mai subliniaza ministerul.

Etichete: accidente vasculare cerebrale, AVC, plan impotriva AVC

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: