Ministrul Sanatatii: 80% dintre copiii cu malformatii cardiace se opereaza in Romania

13/03/2024
Ministrul Sanatatii: 80% dintre copiii cu malformatii cardiace se opereaza in Romania

Ministrul Sanatatii: 80% dintre copiii cu malformatii cardiace se opereaza in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministrul-sanatatii-80-dintre-copiii-cu-malformatii-cardiace-se-opereaza-in-romania/

In prezent, in Romania se opereaza 80% din copiii cu malformatii cardiace, spune ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila,

“Daca in urma cu zece ani, 80% din copiii din Romania care aveau malformatii cardiace trebuiau sa caute o solutie in afara tarii, in momentul de fata 80% se opereaza in Romania. Avem tineri specialisti care lucreaza impreuna cu colegii italieni sau lucreaza chiar si singuri in multe situatii (…) in centrele universitare Bucuresti, Timisoara, Cluj si Iasi, alaturi de Targu Mures care a dezvoltat aceasta specialitate mai demult, dar este destul de limitata din punct de vedere al capacitatii. Trebuie sa avem capacitatea sa operam peste 2.000 de copii in fiecare an, cam atatia copii se nasc cu malformatii cardiace si tot atatia copii trebuie sa isi gaseasca acces la un serviciu medical de inalta calitate, iar faptul ca se realizeaza aceste operatii in Romania cu o mortalitate foarte, foarte mica, cred ca este extrem de important”, a afirmat Rafila, potrivit Agerpres.

Ministrul Sanatatii a fost prezent miercuri la un training de simulare pentru chirurgia cardiovasculara pediatrica realizat in parteneriat de Universitatea San Raffaele (Vita Salute) Italia, Universitatea Carol Davila din Bucuresti si grupul San Donato.

Potrivit demnitarului, trainingul reprezinta o premiera, iar aceasta activitate se va repeta.

“Este o premiera. Este vorba despre o demonstratie, o simulare a operatiilor de chirurgie cardiovasculara pediatrica realizata pe machete care sunt facute inclusiv cu diverse malformatii congenitale care apar la copii si care permit trainingul tinerilor specialisti din Bucuresti dar si din tara. Aceasta activitate se va repeta si noi o vom incuraja”, a mai afirmat ministrul.

Rafila a precizat ca Ministerul Sanatatii lucreaza la dezvoltarea resurselor umane inalt calificate in sectorul medical. In opinia sa, parteneriatul pe care il are Ministerul Sanatatii cu universitatile de medicina nu este conjunctural, ci reprezinta ‘o filosofie’ pe care trebuie sa o mosteneasca si sa o continue toti ministrii sanatatii, intrucat fara acest tip de parteneriat dezvoltarea resurselor umane in tara nu este posibila.

Alexandru Rafila a afirmat ca, din cunostintele sale, in prezent in tara sunt zece chirurgi pentru chirurgia cardiovasculara pediatrica.

“Sunt foarte putini (n.r. medici pentru chirurgie cardiovasculara pediatrica), dar cred ca maximum zece. Intre cinci si zece ani putem sa dobandim o autonomie din punct de vedere al acestor interventii si acum majoritatea cazurilor se fac in Romania, dar exista operatii cu un grad mai mare de dificultate la care deplasarea copilului intr-un timp foarte scurt este necesara”, a mai explicat ministrul Sanatatii.

Etichete: copii malformatii cardiace, chirurgia cardiovasculara pediatrica, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: