Ministerul Sanatatii sprijina unitatile sanitare care doresc sa se afilieze Retelei Europene de Referinta pentru boli rare

29/06/2016

Ministerul Sanatatii sprijina unitatile sanitare care doresc sa se afilieze Retelei Europene de Referinta pentru boli rare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-sprijina-unitatile-sanitare-care-doresc-sa-se-afilieze-retelei-europene-de-referinta-pentru-boli-rare/

scrisoareMinisterul Sanatatii a eliberat un numar de 32 de scrisori de recomandare pentru unitatile sanitare care si-au exprimat interesul si doresc sa se afilieze Retelelor Europene de Referinta pentru boli rare sau sa participe la procesul de depunere a declaratiilor de interes pentru accesarea de fonduri.

Importanta diagnosticului precoce al bolilor rare si al accesului la tratamente inovative care pot imbunatati considerabil calitatea vietii atat a pacientilor cu boli rare, cat si  a familiilor acestora, este lesne de inteles.
In domeniul bolilor rare, Uniunea Europeana a organizat un apel pentru accesare de fonduri avand drept scop infiintarea de Retele Europene de Referinta. Indeplinind prevederile legale specificate in Directiva 2011/24/UE privind asistenta medicala transfrontaliera, orice grup alcatuit din 10 furnizori de sanatate din care 8 din tarile membre UE pot aplica pana la finalul apelului cu o propunere de infiintare de Retea Europeana de Referinta intr-o anumita zona de expertiza medicala.

Retele Europene de Referinta se bazeaza pe participarea voluntara a furnizorilor de servicii de sanatate din tarile membre UE si au ca scop cresterea accesibilitatii pacientilor la asistenta medicala inalt specializata, incurajarea cooperarii  in domeniul asistentei medicale la nivel european, urgentarea diagnosticului si imbunatatirea tratamentului in domeniile medicale unde expertiza este insuficienta.

De asemenea, acestea vor ajuta statele membre cu un numar mic de pacienti cu acelasi diagnostic sa ofere servicii inalt specializate, sa creasca viteza de difuziune a inovatiilor in medicina si a tehnologiilor de varf in sanatate si sa serveasca drept puncte focale pentru educatie medicala si cercetare, ridicand astfel  asistenta medicala la un nou nivel.

Procesul de depunere a declaratiilor de interes pentru constituirea de Retele Europene de Referinta are loc in doua etape.

     -16 martie – 21 iunie 2016, pentru Retele Europene de Referinta care solicita finantare;
      -23 iunie – 22 iulie 2016, pentru Retele Europene de Referinta care nu solicita finantare.

Lista centrelor din Romania care au primit scrisori de recomandare din partea Ministerului Sanatatii poate fi gasita AICI.

Mai multe detalii despre Retelele Europene de Referinta, AICI

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Medicii de familie: Medicina primara devine domeniu de experiment pentru decidentii CNAS

Angajatii care se vaccineaza impotriva Covid-19 ar putea beneficia de o zi libera platita

Proiectul normelor Contractului-Cadru pentru anii 2021 – 2022, in transparenta decizionala

Citu: Vom transforma mai multe centre AstraZeneca in centre Pfizer

Voiculescu, fostul ministru al Sanatatii: 113 zile de mandat si de ciocniri intre mentalitati