Ministerul Sanatatii extinde la nivel national programul de tromboliza intravenoasa

13/12/2018
Ministerul Sanatatii extinde la nivel national programul de tromboliza intravenoasa

Ministerul Sanatatii extinde la nivel national programul de tromboliza intravenoasa

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-extinde-la-nivel-national-programul-de-tromboliza-intravenoasa/

Proiectul de ordin pentru modificarea si completarea Ordinului 450/08.04.2015 privind aprobarea modului de administrare, finantare si implementare a actiunilor prioritare pentru tratamentul interventional al pacientilor cu accident vascular cerebral acut se afla in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii, sectiunea Transparenta decizionala.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii, incepand cu anul 2015, zece spitale din Romania au derulat programul pilot al actiunilor prioritare pentru tratamentul interventional al pacientilor cu accident vascular cerebral acut. Documentul lansat in dezbatere creeaza premisele pentru a extinde acest program la nivel national.

“Programul si-a dovedit eficienta, multi pacienti care au beneficiat de tratament interventional in caz de AVC fiind recuperati. Din aceasta cauza, impreuna cu specialistii am decis extinderea acestuia la nivel national. Tratamentul acut farmacologic si interventional reprezinta principalul mijloc de reducere a dizabilitatii importante asociate accidentului vascular cerebral” a declarat ministrul  Sorina Pintea potrivit comunicatului.
 
In acest an, un grup de lucru extins, format din reprezentantii comisiilor de specialitate neurologica si medicina de urgenta din Ministerul Sanatatii, a analizat rezultatele si a evaluat oportunitatea extinderii actiunii prioritare in tratamentul accidentului interventional al pacientilor cu accident vascular cerebral acut la nivelul intregii tari, mai scrie in proiect.

In ianuarie 2019 se va incheia evaluarea a 38 de spitale judetene din intreaga tara in vederea extinderii listei unitatilor care vor putea derula programul.
 
De asemenea, Ministerul Sanatatii mentioneaza ca lucreaza si la elaborarea unui protocol terapeutic standardizat pentru tratamentul accidentului vascular cerebral acut.

Protocolul se bazeaza pe ghidurile in vigoare si contine informatii utile pentru organizarea traseului pacientului suspect de AVC, precum si procedura de selectie a pacientilor eligibili pentru tratament interventional acut.

Continut educational:

“Prin aceste masuri dorim sa standardizam si sa uniformizam practica clinica la nivel national, pentru ca toti pacientii care sufera un accident vascular cerebral sa beneficieze de sanse egale indiferent de judetul in care se afla”, a mai spune Sorina Pintea, in comunicatul MS.

Prin aceste masuri, dar si prin educarea publicului pentru a recunoaste rapid semnele unui AVC, cat si prin antrenarea echipajelor de interventie pentru gestionarea eficienta a pacientului cu AVC in fereastra de tromboliza, Ministerul Sanatatii preconizeaza ca rata pacientilor care vor beneficia de tratament interventional sa creasca.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: