Ministerul Sanatatii confirma al doilea caz de import de virus Zika in Romania

20/07/2016

Ministerul Sanatatii confirma al doilea caz de import de virus Zika in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-confirma-al-doilea-caz-de-import-de-virus-zika-in-romania/

ZIKA-LABORATORIn data de 19 iulie, ora 21:45, Ministerul Sanatatii a primit confirmarea existentei unui al doilea caz de infectare cu virus Zika a unui cetatean roman in afara tarii.

Este vorba despre un baiat in varstade 10 ani, care locuieste impreuna cu familia in Guyana Franceza de aproape doi ani.

Copilul a sosit in Romania in data de 12 iulie in vizita la rude. O zi mai tarziu a manifestat urmatoarele simptome: febra, eruptii pe piele si mialgii. Simptomele au disparut in termen de 24 de ore.

Pe 15 iulie s-a prezentat la Spitalul de Boli Infectioase si Tropicale Dr. Victor Babes din Bucuresti. Date fiind simptomele si faptul ca locuieste intr-o zona cu transmitere activa a acestui virus, copilul a fost internat. Externarea a avut loc pe data de 18 iulie, iar familiei i-au fost facute toate recomandarile specifice in acest caz.

Pe 19 iulie, rezultatele probelor recoltate au dovedit prezenta virusului Zika.

Directia de Sanatate Publica Ilfov a trimis in aceasta dimineata o informare catre Primaria localitatii unde se situeaza familia baiatului si catre Consiliul Judetean, insotita de recomandarea de aplicare a unor tratamente anti tantari.

Ministerul Sanatatii apreciaza in continuare riscul de transmitere a virusului pe teritoriul Romaniei la un nivel minim. Reamintim ca virusul Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.

Reluam, de asemenea, recomandarile pentru cetatenii romani care calatoresc in zone cu transmitere activa a virusului Zika:

Persoanele care calatoresc sau locuiesc in zone cu transmitere activa a virusului Zika trebuie sa stie ca virusul Zika se poate transmite prin intepatura de tantar, dar si prin contact sexual.

  1. a)     Tantarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maxima in timpul zilei. Masurile care previn transmiterea prin intermediul intepaturii de tantar sunt:

–        Utilizarea substantelor anti tantari (conform indicatii de pe eticheta lor).

–        Purtarea de imbracaminte cu maneci lungi si de pantaloni lungi, in special in orele de maxima activitate a tantarilor Aedes.

–        Plase contra tantarilor sau aer conditionat in camera unde dorm.

  1. b)     Utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual.
  • Femeile gravide sau care programeaza o sarcina nu ar trebui sa calatoreasca in zonele cu transmitere activa a virusului Zika, iar daca locuiesc intr-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui sa respecte riguros masurile de impiedicare a contaminarii prin intepatura de tantar.
  • Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui sa solicite o consultatie de medicina calatorului inainte de a se deplasa intr-o astfel de regiune cu transmitere a virusului.

Informatii pentru cei care revin din regiuni cu transmitere activaa virusului Zika

  • Femeile insarcinate care au calatorit sau locuit in regiuni cu transmitere activa a virusului Zika ar trebui sa mentioneze aceasta situatie medicului care monitorizeaza sarcina.
  • Pentru protectia fatului, barbatii care au calatorit in zone cu transmitere de virus Zika ar trebui sa aiba contact sexual protejat cu partenera sa insarcinata sau sa fie abstinenti pana la finele sarcinii.
  • Calatorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui sa aiba doar contacte sexuale protejate in primele 8 saptamani dupa revenire in tara pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Daca apar simptome compatibile cu infectia cu virusul Zika ar trebui sa respecte abstinenta/contacte sexuale protejate pentru cel putin 6 luni.
  • Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au calatorit in zone cu transmitere active a virusului si au simptomatologie compatibila cu boala in primele 14 zile de la revenire ar trebui sase prezinte la medical curant.

Birou de presa al MS

 

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: