Ministerul Sanatatii anunta schimbari majore pentru medicii de familie

11/01/2018

Ministerul Sanatatii anunta schimbari majore pentru medicii de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-anunta-schimbari-majore-pentru-medicii-de-familie/


Florian Bodog, ministrul Sanatatii, s-a intalnit miercuri cu presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Laurentiu MIHAI si reprezentantii acestei institutii pentru a discuta propunerile de  debirocratizare a actului medical care urmeaza sa fie cuprinse intr-o  Ordonanta de modificare a Legii nr. 95 a Sanatatii.

Ministrul Sanatatii a verificat si stadiul implementarii masurilor de debirocratizare  a actului medical deja stabilite sa fie prevazute in noul Contract Cadru de acordare a asistentei medicale in anul 2018.

In cadrul intalnirii de miercuri s-au luat in discutie o serie de masuri cu rol de  debirocratizare si optimizare a activitatii cadrelor medicale, in scopul  asigurarii unui acces mai bun al pacientilor la serviciile medicale.

In acest sens este in curs de finalizare un proiect de modificare a Legii 95/2006 care va redefini medicul prescriptor, in sensul ca responsabilitatea prescrierii de medicamente compensate pe baza de scrisoare medicala va reveni medicului care a elaborat schema terapeutica, in cazul in care reteta prescrisa respecta schema de tratament.

Totodata, vor fi revizuite si protocoalele terapeutice aprobate prin Ordinul MS/CNAS nr.1301/500/2008, in sensul facilizarii accesului pacientilor la tratamente, prin extinderea categoriilor de medici prescriptori.

Prin modificarile legislative mentionate se are in vedere si reglementarea situatiilor in care medicii de familie prescriu medicamente pe baza de scrisoare medicala pentru tratamente a caror initiere si continuare intra in obligatia medicilor din specialitatile clinice, conform protocoalelor terapeutice.

De asemenea, a fost propusa o modificare in sistemul informatic, astfel incat calitatea/categoria de asigurat modificata in sistem sa isi produca efectele din ziua in care a fost operata in platforma informatica (PIAS), cu exceptia datelor referitoare la nastere si la deces.

In acest fel, se evita situatiile in care prescriptiile si serviciile medicale acordate pe baza informatiilor din sistemul informatic sunt imputate furnizorilor.

Una dintre masurile propuse prevede eliminarea obligativitatii medicilor de a transmite catre sistemul informatic al Dosarului Electronic de Sanatate datele medicale ale pacientilor care declara in scris ca, din motive de constiinta sau religioase, nu doresc ca aceste date sa fie stocate.

In proiectul Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate in anul 2018 se introduc, de asemenea, o serie de prevederi de debirocratizare a activitatii furnizorilor de servicii medicale si de crestere a accesului asiguratilor la medicamente si servicii paraclinice finantate de CNAS.

Astfel, se renunta complet la documentele pe hârtie in cadrul procesului de contractare a serviciilor medicale si se elimina obligatia furnizorilor de a mai completa formulare tipizate pe hârtie in activitatea curenta. Aceasta masura va duce la cresterea timpului efectiv acordat de catre medici pentru consultarea pacientilor.

De asemenea,  noul Contract-cadru va prevedea faptul ca retetele si biletele de trimitere la analize vor fi  onorate de orice farmacie sau laborator de pe teritoriul tarii. In prezent exista restrictia ca  farmacia sau furnizorul de servicii paraclinice  caruia i se adreseaza asiguratul sa fie in contract cu aceeasi casa de sanatate cu care se afla in contract si  medicul care elibereaza reteta sau biletul de trimitere.

O alta modificare in Contractul – cadru prevede ca, in cazul in care medicul de familie nu va reusi sa-si gaseasca un inlocuitor pentru perioada plecarii in vacanta, pacientii inscrisi pe lista medicului aflat in concediu se vor putea adresa cabinetelor de medicina primara din proximitate, desemnate de medicul respectiv.

Pentru  medicul de familie aflat la inceput de activitate sau nou venit intr-o localitate, perioada acordata  pentru a-si forma lista de pacienti va fi extinsa de la sase luni la un an.

De asemenea, a fost propusa  revizuirea  criteriilor de acordare a sporurilor pentru conditiile de activitate ale cabinetelor de medicina primara si de specialitate din ambulatoriu, prevazute in Ordinul MS/CNAS nr. 391/187/2015.

Noile masuri agreate azi vor fi introduse intr-un proiect de Ordonanta care va fi supus aprobarii Guvernului in cursul acestei luni, pe perioada vacantei parlamentare. Doresc sa cream un sistem in care medicii sa poata oferi un act medical de calitate, acordând mai mult timp consultatiilor si discutiilor cu pacientii“, a declarat Florian Bodog, ministrul Sanatatii.

Sursa: Ministerul Sanatatii

Autor: FormareMedicala.ro

12 Comentarii

 1. Dr Stela Rogojan says:

  Cabinetele noastre ar putea fi inchise, codul de parafa al celui in CO sa apara in SIUI si pacientul in perioada asta sa fie primit in ambulat si spital fara probleme. Sa ni se plateasca numai per capita iar cei care au nevoie de adev sa declare pe proprie rasp de ce sufere cu oblig de a reveni intr-o luna cu adev de la medic

 2. CALATEAN says:

  TOT NU SE REZOLVA NIMIC FIINDCA MEDICUL LA CARE MERGE NU ARE BAZA MEA DE DATE CU FISA,LISTA DE ASIGURATI SI NEASIGURATI,DES CARE MAI MULT NU MERGE ASA CA MAI BINE AR FI SA FACA IN PRIMUL RIND CA MEDICUL CARE MA INLOCUIESTE PE BAZA DE RECIPROCITATE SA POATA FOLOSI SEMNATURA MEA DIGITALA.

 3. sacerdotianu says:

  Sunt bune dar nu suficiente
  Propun sa se plateasca concediul mediciloe de familie care nu -l efectueaza. Sunt zeci de ani in care un medic de familie nu si-a luat concediul din cauza sistemului defectuos de asigurare a pacientilor cu prezenta unui alt medic.

  • Sergiu says:

   Banii nu ajuta la nimic, epuizarea fizică și psihică nu se pot compensa cu câțiva lei. Medicii merită pe deplin o relaxare departe de problemele profesionale. Și da, sunt foarte mulți medici de familie care nu au reușit să-și ia concediul de mai bine de 6 ani, ce spune ITM despre asta???

  • Dr.Paldau Ion says:

   Aeasta idee e chiar de nivelul SF-ului, in Romania.! Ar fi miraculos daca s-ar gandi cineva sa o si aplice. Oare cine????????si in ce secol????????????

 4. Zamfir Constantin Cristisn says:

  Interesant…

 5. Bunea says:

  Aceea adresabilitate la alt medic, in timpul CO ,presupune si o finantare a cabinetului,sau pleci in concediu neplatit?

 6. Laura says:

  Inteleg ca la discutii nu au participat si reprezentanți ai medicilor deci ministrul face ce ii trece lui prin cap Dar nu spune si cum vor fi plătiți medicii si nicicum sa fie plătite serviciile acordate in numele unui medic aflat in vacanta Nu spune cum se vor schimba criteriile de acordare a sporurilor etc Doar chestii generale si nu punctuale

  • Dr.Paldau Ion says:

   Bineinteles. Este tipic romanilor ajunsi la putere fara competenta. Ministrii, parlamentarii, primarii etc. fac doar ce le puiaza mintea fara sa se priceapa la ceea ce fac si cu atat mai mult nici nu RASPUND pt. tampeniile pe care le fac si le spun. Un CO-CA fericit celor ce au mai ramas.!!

 7. socoldaniel says:

  “in cazul in care medicul de familie nu va reusi sa-si gaseasca un inlocuitor pentru perioada plecarii in vacanta, pacientii inscrisi pe lista medicului aflat in concediu se vor putea adresa cabinetelor de medicina primara din proximitate, desemnate de medicul respectiv”

  Tot nu rezolva problema în cazul unui medic singur din comuna cu 3-4 sate, e absurd, se închid secții întregi pentru dezinfecție sau lipsa de personal, dar 2000 de asigurați trebuie sa aibă mereu un mf la dispoziție…

 8. Man Raul says:

  Sunt bune modificarile ce vor aparea,dar ar fi bine ca odata cu noul co-ca şi biletele de trimitere la spec.,paraclinic,reţetele verzi şi concediile medicale să fie tot în format electronic ca şi reţetele

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: