Ministerul Sanatatii a declansat Mecanismul European pentru imunoglobulina necesara pacientilor romani

06/03/2018

Ministerul Sanatatii a declansat Mecanismul European pentru imunoglobulina necesara pacientilor romani

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-a-declansat-mecanismul-european-pentru-imunoglobulina-necesara-pacientilor-romani/


Avand in vedere discontinuitatile aparute incepand de anul trecut in aprovizionarea cu imunoglobulina umana, Ministerul Sanatatii a luat decizia pentru  declansarea Mecanismului European de protectie civila. Deciza a fost aprobata de premierul Romaniei.

Declansarea acestui mecanism  se realizeaza in baza Deciziei nr. 1313/2013 a Parlamentului si Consiliului European, in vederea asigurarii cantitatii necesare de imunoglobulina umana  pentru tratamentul pacientilor romani, scrie intr-un comunicat de presa.

Minsterul Sanatatii a informat  Punctul Local National al Mecanismului European de protectie civila din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta despre aceasta decizie si despre necesitatea ca aceasta institutie sa solicite sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru furnizarea in Romania a cantitatilor de imunoglobulina disponibile in alte state europene.

Demersurile pentru achizitionarea imunoglobulinei  vor fi realizate de catre Compania Nationala „UNIFARM” SA, care va acoperi si costurile.

Potrivit comunicatului MS, discontinuitatile in aprovizionarea cu imunoglobulina au fost generate de  retragerea de pe piata a producatorilor care asigurau  peste 80% din necesar. In ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sanatatii in anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru imunoglobulina prin adoptarea de catre Guvernul Romaniei a
Ordonantei de urgenta nr. 100 /2017 pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii, de scutire de la plata contributiei trimestriale a medicamentelor derivate din sange uman sau plasma umana, in prezent continua criza de imunoglobulina pe piata din Romania,  cu impact vital asupra vietii pacientilor diagnosticati cu imunodeficiente primare, boli auto-imune, boli neurologice etc.

“Am epuizat  toate variantele de rezolvare pe termen scurt a lipsei de imunoglobulina in spitale, asa ca am decis sa declansam Mecanismul European de protectie civila, instrument creat pentru a rezolva astfel de situatii”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: