Ministerul Sanatatii: 8 molecule noi pe lista medicamentelor compensate si gratuite

07/02/2023
Ministerul Sanatatii: 8 molecule noi pe lista medicamentelor compensate si gratuite

Ministerul Sanatatii: 8 molecule noi pe lista medicamentelor compensate si gratuite

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-8-noi-molecule-pe-lista-medicamentelor-compensate-si-gratuite/

Ministerul Sanatatii a publicat in transparenta decizionala Proiectul de Hotarare de Guvern care permite introducerea pe lista medicamentelor compensate si gratuite a 8 noi molecule, din care 2 sunt aprobate pentru noi indicatii terapeutice.

Medicamentele sunt destinate pacientilor cu afectiuni oncologice, diabet zaharat si boli rare. Pentru toate cele 8 medicamente au fost emise decizii de includere conditionata si incheiate contracte cost-volum.

Moleculele pentru care a fost emisa de catre ANMDMR decizie de includere neconditionata in lista medicamentelor compensate si gratuite au fost trimise comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii pentru estimarea consumului. In perioada imediat urmatoare, aceste medicamente vor fi incluse pe lista printr-o Hotarare de Guvern ulterioara.

Potrivit initiativei legislative, in sublista C (DCI-uri corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii in regim de compensare 100%), sectiunea C1 (pentru tratament ambulatoriu) se introduc 4 molecule (din care 2 noi):

• vortioxetina
• cariprazina
• ixekizumab
• baricitinib

In sublista C sectiunea C2 (DCI-uri corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza, in regim de compensare 100%, asiguratii inclusi in programele nationale de sanatate cu scop curativ in tratamentul ambulatoriu si spitalicesc) se introduc alte 4 noi DCI uri:

• trastuzumab deruxtecan
• eribulin
• turoctocog alfa pegol
• esketamina

“In cursul anului 2022, au fost introduse prin trei Hotarari de Guvern un numar de 76 de molecule noi, ceea ce a reprezentat o crestere importanta fata de anul 2021, cand au fost introduse 56 de molecule. Acest lucru reflecta interesul Ministerului Sanatatii de accelerare a procedurii de includere a medicamentelor pe lista de medicamente compensate si gratuite si de imbunatatire a accesului pacientilor la terapii inovative.”, precizeaza ministerul.

Etichete: medicamente compensate si gratuite, molecule noi, DCI-uri 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: