Medicina de la tara: Medici putini si pacienti multi. Dispensare vechi, promisiuni multe

05/06/2018

Medicina de la tara: Medici putini si pacienti multi. Dispensare vechi, promisiuni multe

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicina-de-la-tara-medici-putini-si-pacienti-multi-dispensare-vechi-promisiuni-multe/


Dispensare vechi de zeci de ani, aflate intr-o stare precara, in care ploua. In astfel de cladiri sunt consultati si tratati multi pacienti care locuiesc in zonele rurale ale Romaniei, iar asta doar daca au norocul ca in zona lor sa fie un medic de familie.

“Cand ploua, la mijlocul coridorului, cand se intra sub poarta, este lacul Bicaz, deci curge efectiv! Acum o saptamana a plouat in dispensar in trei locuri. Actele sunt murate toate si acuma, astea sunt conditiile. Iarna, sala de asteptare este rece ca nu ai cum sa asiguri focul. Curent este in permanenta, in frig asta iarna, perdelele se misca, chiar daca inchidem absolut tot. Astea sunt conditiile in care se lucreaza”, spune medicul de familie Daniela Blaj, potrivit Digi24.

Situatiile dificile atat pentru medici, cat si pentru pacienti se gasesc in mai toate zonele rurale din tara. Intr-o comuna din judetul Galati, de exemplu, oamenii pot merge la doctor doar o data sau de doua ori pe saptamana, dar si atunci trebuie sa astepte ore in sir. In sat exista un dispensar medical care sta mai mult inchis. Singurul medic care consulta aici trebuie sa vina din comuna vecina.

“Absenta unui medic dintr-o localite poate sa determine speranta de viata a acelei localitati. E o drama accesibilitatea la serviciile medicale si e accentuata si de suprareglementari din sistemul medical. E o drama pentru pacient sa nu aiba medic in localitatea respectiva, dar e o drama pentru un pacient care are medic, dar nu e lasat sa-si faca treaba”, spune si medicul de familie Gindrovel Dumitra din cadrul Societatii Nationale de Medicina Familiei, conform sursei mentionate.

Si Catalin Petrencic, medic de familie in judetul Calarasi, vorbeste despre neputina medicilor din rural si a pacientilor.

“Ne-am intors inainte de 89. Suntem specialisti fara specialitate. Medicul care in stagiatura invata ca poate sa faca de toate si ajunge si i se spune: N-ai voie aia, n-ai voie aia… Din 87 pana in 89, 90 chiar consultam imbracat si eu si pacientul. Copiilor le bagam stetoscopul pe sub haine ca nu puteai dezbraca. Eu scriam retetele cu manusile. Erau conditii aproape ca afara. Faceam naveta.  Nu puteam sta intr-o cladire care avea apa la subsol de zece centimetri. In primul rand ca sa poti sa-ti faci meseria trebuie sa ai tu confort pentru tine ca medic. Sa nu-ti fie frig iarna, sa nu-ti fie cald vara. Trebuie sa ai curatenie. Nu poti sa stai cu peretii cazand pe tine”, a declarat medicul de familie citat de Digi24.

Reprezentantii Societatii Nationale de Medicina Familiei tot spun in ultimii ani ca in viitor vom asista la o desertificare din acest punt de vedere a mediului rural, pentru ca sunt tot mai multe localitati care raman fara medic.

Pana acum, toti cei care s-au perindat pe la sefia Ministerului Sanatatii au facut promisiuni ca pacientii de la sate vor fi ingrijiti asa cum se cuvine si ca se vor construi dispensare noi, iar medicii vor fi motivate sa vina sa lucreze la tara. Pana acum, insa, nimeni nu a putut preciza cand vor deveni realitate aceste lucruri.

Autor: Anca Rusen

4 Comentarii

  1. ludwig says:

    prostia se plateste …ca si in alte domenii intreaga societate a asistat si asista pasiva in continuare la jaful si diletantismul unor grupuri de smecheri care au distrus si dezorganizat sistemul sanitar.

  2. Mihaela says:

    Doar medici si pacienti. Dar de asistente ce spuneti? Oare stiti ca ele au un venit de 1262 lei? Avand in vedere ca avem o calificare am studiat 3 ani pentru aceata meserie. E posibil sa fim platite ca si necalifucatii. Avem un grup Asistenti medicina de familie. Suntem 16000 in aceasta situatie.

    • Dr.Paldau Ion says:

      Stimata persoana! Sunt medic de familie din 1999. Va pun o singura intrebare cu doua subpuncte: STITI CAT DE BINE PREGATITE TEORETIC SI PRACTIC SUNT MAJORITATEA CELOR CE TERMINA CEI TREI ANI? CATE DINTRE ASISTENTELE MEDICALE DIN SPITALE AU COMENTAT CA ELE AU SALARII IRATIONALA DE MARI COMPARATIV CU CELE DIN MEDICINA DE FAMILIE?(ma refer la salariul de incadrare, nu calculam si sporurile de garda, etc)

  3. Visan Gabriel says:

    Dispensarele trebuiau pastrate! Controlul era mai eficient. Si sa fi asigurat repartitii la medici si restul personalului sanitar in dispensare. Dreptul la ocrotirea sanatatii este un drept constitutional si statul e obligat sa fie girantul principal. De asemenea este un drept garantat de Conventia Europeana pentru Protectia Drepturilor Omului dar actorii politici sunt dezinteresati de acest aspect!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: