Ziua Mondiala a Astmului | Aproape 6 % din populatia Romaniei sufera de astm bronsic

07/05/2024
Ziua Mondiala a Astmului | Aproape 6 % din populatia Romaniei sufera de astm bronsic

Ziua Mondiala a Astmului | Aproape 6 % din populatia Romaniei sufera de astm bronsic

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-mondiala-a-astmului-aproape-6-din-populatia-romaniei-sufera-de-astm-bronsic/

De Ziua Mondiala a Astmului, marcata in intreaga lume in prima zi de marti a lunii mai, medicii de la Spitalul Victor Babes Timisoara trag un semnal de alarma cu privire la efectele acestei boli care fac ca unul din 20 de copii de varsta scolara din Romania sa sufere de astm bronsic.

Potrivit unitatii medicale, statisticile arata ca aproape 6 % din populatie sufera de astm bronsic, ceea ce inseamna ca circa 1 milion de romani se lupta cu aceasta boala.

Definitia astmului bronsic este urmatoarea: o boala cronica caracterizata prin inflamarea si ingustarea cailor respiratorii, care provoaca dificultati in respiratie, tuse, dureri in piept, mai ales in timpul noptii si in primele ore ale diminetii, dar si wheezing (sunete in timpul respiratiei), transmite unitatea medicala intr-un comunicat de presa.

Aceasta afectiune poate varia in severitate, de la simptome usoare pana la episoade severe, care pot pune viata in pericol.

Potrivit doctorilor, in ultimii ani, insa, apare tot mai des forma de astm sever sau rezistent la terapie. Aceasta boala devine o problema majora de sanatate, tratamentul patologiei ajungand o preocupare esentiala in domeniul pneumologiei.

Mai mult, aderenta scazuta la tratament, comorbiditatile sau factorii de mediu pot determina un control deficitar al bolii.

Principalii factori implicati in astm includ inflamatia cailor respiratorii si hipersensibilitatea acestora la diferiti agenti declansatori.

Acestia pot fi alergeni, precum polenul, acarienii, mucegaiul, iritantii chimici din mediul inconjurator, infectiile respiratorii si exercitiul fizic intens. Factori non-alergici, cum ar fi frigul, aerul uscat sau poluarea atmosferica pot, de asemenea, agrava simptomele astmului.

Diagnosticul astmului se bazeaza pe istoricul medical al pacientului, simptomele raportate, examenul fizic si teste suplimentare, cum ar fi spirometria, care masoara volumul si fluxul de aer din plamani.

Tratamentul astmului vizeaza controlul simptomelor si prevenirea exacerbarilor. Acesta poate include medicamente antiinflamatorii, pentru a reduce inflamatia cailor respiratorii, bronhodilatatoare, pentru a largi caile respiratorii, si medicamente de control al simptomelor, pentru a mentine astmul sub control pe termen lung.

Etichete: astmul bronsic, ziua mondiala a astmului, tratament astm, spitalul victor babes

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: