Medicii de familie: Un pas spre normalitate. Avem inca un drum lung!

05/04/2016

Medicii de familie: Un pas spre normalitate. Avem inca un drum lung!

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-un-pas-spre-normalitate-avem-inca-un-drum-lung/

fnpsnmfSocietatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNMPF) multumesc pacientilor care au inteles protestul medicilor de familie si ne sunt alaturi! Medicii de familie au acordat pe 1 si 4 aprilie numeroase consultatii pro bono pacientilor care s-au prezentat la cabinete.

Apreciem revirimentul caselor judetene, care s-au mobilizat fara precedent pentru a asigura pentru prima oara semnarea actelor aditionale cat mai aproape de momentul intrarii in vigoare a acestora. Consideram de bun augur noua atitudine de respect in ceea ce priveste relatia dintre partile contractante, observand ca au fost utilizati de casele judetene termeni ca “va invitam”, “va rugam”, “va asteptam”. Totusi, doar o parte din casele judetene si-au asteptat medicii cu contractele semnate! Este un mic pas spre normalitate, dar apreciem ca mai este un drum lung de facut!

Dezavuam practicile nepotrivite ale unor CJAS printre care Suceava si Bacau, care au ales sa trimita pe teren la cabinetele medicilor de familie functionari pentru controale inopinate sau pentru a obtine semnatura medicilor de familie. Mentionam ca nici un alt tip de furnizor – spitale, laboratoare, farmacii etc – nu a beneficiat de acest tratament preferential in aceste zile, desi functioneaza pe aceeasi legislatie!

Cei mai multi medici de familie au ales sa urmeze recomandarile SNMF si FNPMF de a nu elibera documente in relatia cu casa de asigurari. Dovada sta numarul foarte redus de retete eliberate in aceste zile, dupa cum se observa si in datele comunicate de CNAS. O medie de 6,6 retete pe zi, in conditiile in care medicii de familie elibereaza aproximativ o reteta pe consultatie, este mai putin de o treime din media zilnica. Tocmai pentru aceasta solidarizare masiva multumim colegilor nostri, dar si pacientilor care ne-au fost alaturi si in mod deosebit, Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor pentru comunicatul de presa de sustinere si prezenta in emisiunile televizate. Multumim colegilor nostri pentru intelepciunea de care au dat dovada eliberand retete in pofida protestului, pentru pacientii aflati in situatii disperate.

Adresam multumiri tuturor celorlalti colegi din sistem care au inteles si ne-au sprijinit demersul.

Consideram aceasta secventa a protestului nostru incheiata. Din 5 aprilie, cabinetele de medicina familiei isi vor relua integral activitatea in contract cu casa de asigurari.

In ciuda protestelor medicilor din ultimele 2 saptamani, sesizam ca NU am fost invitati la dialog. Solicitam ferm iesirea decidentilor din dialogul surzilor. Dorim sa ii intalnim in cel mai scurt timp pe cei cu drept de decizie pentru aceste probleme grave ale asistentei medicale primare.

Protestul nostru va continua sub alte forme, pe care le vom anunta in perioada urmatoare.

 

Presedinte FNPMF                                                                Presedinte SNMF

Dr. Doina Mihaila                                                                     Dr. Rodica Tanasescu

 

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. mirela says:

    Practic ar fi trebuit sa demonstram ce se intampla daca NU existam!(Asa cum s-a sugerat, suntem “entitati” nefolositoare, care nu trecem pe la cabinete, si nu rezolvam, in general, nimic…)Se pare ca asta NU ne-a iesti, caci decidentik au tacut malc.Pacientii nostri ,in majoritate, habar n-au ca exista o asociatie care le apara drepturile. Discutiile lor la adresa noastra erau, fara exceptie, prea putin magulitoare! (Si “Fir-ar ai dracu de doctori, ca sunt plini de bani, ce mai vor” era cea mai blanda) Ca n-am avut majore scandaluri s-a datorat duratei limitate anuntata.macar recunoastere, si limitarea controalelor abuzive, daca s-ar obtine, si tot ar fi ceva…Fiscalitatea ridicata tine de alt resort, dar controalele si interpretarea -legilor-nu!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: