Medicii de familie si din ambulatoriu: Domnilor guvernanti, exodul medicilor va reincepe!

22/01/2024
Medicii de familie si din ambulatoriu: Domnilor guvernanti, exodul medicilor va reincepe!

Medicii de familie si din ambulatoriu: Domnilor guvernanti, exodul medicilor va reincepe!

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-si-din-ambulatoriu-domnilor-guvernanti-exodul-medicilor-va-reincepe/

Negocierile cu CNAS de saptamana trecuta, reprezinta un armistitiu temporar, nu o rezolvare. Este imperios necesar sa se gaseasca solutii de finantare acum, nu dupa aceasta data, sustin medicii de familie si din ambulatoriu de specialitate.

“Exodul medicilor din Romania, cel mai mare de la nivelul Europei s-a produs nu doar din cauza veniturilor semnificativ mai mici decat in celelalte tari ale Uniunii Europene, nu doar din cauza finantarii cronic insuficiente a sistemului de sanatate din Romania care este pe penultimul loc din Europa, ci mai ales din cauza agresiunii permanente a politicului asupra demnitatii profesiei de medic, ceea ce a condus, in timp, a zdruncinarea increderii medicilor in institutiile statului.”, se precizeaza intr-un comunicat de presa remis Formare Medicala.

Potrivit sursei citate, reducerea cu aproximativ 30% a finantarii ambulatoriului de specialitate si a medicinei de familie, coroborat cu cresterile de fiscalitate menite sa acopere lipsa de eficienta a altor sectoare economice se traduc intr-o reducere la jumatate a veniturilor medicilor din aceste domenii de activitate.

“Domnilor guvernanti, exodul medicilor va reincepe! Deficitul de medici existent deja se va agrava iar socul il vor resimti votantii dumneavoastra. Negocierile cu CNAS de joi, 18.01.2024, reprezinta un armistitiu temporar, nu o rezolvare. Este imperios necesar sa se gaseasca solutii de finantare acum, nu dupa aceasta data. Se impune finantarea corecta a segmentului prespital, adica a medicinei de familie si a celei de ambulatoriului.”, mai scrie in comunicat.

In context, medicii de familie si cei din ambulatoriu si-au manifestat deschiderea de a colabora, a identifica disfunctionalitatile din sistem si de a gasi solutii.

“Pacientii din Romania au nevoie de acces la toate segmentele de ingrijire, in functie de nevoile lor, nu poate fi gandit un sistem sanitar functional fara o baza solida: medicina de familie si ambulatoriul de specialitate.Solicitam responsabilitate deplina din partea guvernantilor, ne dorim un cadru legislativ stabil, ne dorim predictibilitate! Vrem sa fim lasati sa ne ingrijim pacientii, nu sa fim obligati sa ne mobilizam la proteste! Totusi, daca pana la 1 iulie 2024 nu veti fi gasit solutii sa cresteti finantarea pentru ambulatoriul de specialitate si pentru medicina de familie, din acea zi in Romania nu va mai exista un sistem de asigurari de sanatate!”, mai scrie in comunicatul semnat de Dr. Cosmin Alexandrescu, presedinte APMA, Dr. Angela Mazdrag, presedinte UPIMF, Dr. Luminita Zane, presedinte FNPMF si Dr. Dina Mergeani, presedinte SNMF.

In cursul rundelor de consultari si negocieri pe care CNAS le-a avut joi, 18 ianuarie 2024, cu partenerii din domeniul medical stabiliti de legislatia in vigoare pe tema modificarii Contractului-cadru si a Normelor metodologice de aplicare a acestuia, partile au convenit ca pentru semestrul I al anului 2024 sa se mentina atat valorile punctelor per capita si pe serviciu din asistenta medicala primara si ambulatorie de specialitate cat si suma lunara orientativa pentru medicii stomatologi care au fost valabile in semestrul al II-lea al anului 2023.

Potrivit CNAS, aceste valori sunt:

• Pentru punctul per capita : 12 lei;
• Pentru punctul pe serviciu medical in asistenta medicala primara: 8 lei;
• Pentru punctul pe serviciu medical in asistenta medicala ambulatorie de specialitate: 4,5 lei;
• Suma lunara orientativa pentru medicii stomatologi: 6000 lei.

Etichete: exod medici, negocieri medici de familie si de ambulatoriu, CNAS, finantare medicina de familie si ambulatoriu

autor

Autor: Adriana Pavel

3 Comentarii

  1. Dr. Potoroaca says:

    Macar de data aceasta puteati, ca sunteti un site de informare medical, ca acest comunicat este facut de catre ASOCIATIA MEDICILOR SPECIALISTI DIN AMBULATORIUL PRIVAT!!!! – AMPA – in asociere cu medicii de familie. Parca noi nu existam nici pentru medicina!!! Stiti ce inseamna medic specialist? Care este diferenta intre el si medicul de familie?!?! Ca noi ne-am saturat de habarbisti! Presedintele asociatiei a facut si a semnat acest comunicat alaturi de medicii de familie!!!

  2. Seceleanu says:

    Buna seara! Eu nu am putut ridica reteta de antibiotic necompensat cu reteta de la specialist, desi avea datete minime cerute, pe motiv ca nu are serie si numar ( avea numar de registru , data…)

  3. barlean says:

    Medicii specialisti din ambulatoriu sunt cei mai defavorizati ,valoarea de 4,5 lei a punctului nu acopera inflatia si nici cresterea fiscalitatii! Cei care au cabinete individuale nu primesc bani pt cheltuielile cabinetului(la medicii de familie exista plata per capita)
    Nimeni nu vorbeste despre perioada concediului de odihna,medicii din ambulatoriu au zero incasari in zilele in care nu consulta . deci primesc bani 11 luni pe an!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: