Medicii de familie reactioneaza ferm: “Rolul medicilor nu este de organ fiscal”

13/01/2017

Medicii de familie reactioneaza ferm: “Rolul medicilor nu este de organ fiscal”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-reactioneaza-ferm-rolul-medicilor-nu-este-de-organ-fiscal/

rodica-tanasescu-dezbatere-cotroceniMedicii de familie resping ferm concluziile raportului Curtii de Conturi, care spun ca ei ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 4,55 milioane de lei prin retete compensate acordate ilegal.  Doctorii precizeaza ca unele suprapuneri apar din cauza legislatiei lacunare , dar si din cauza ca sistemele informatice ale institutiilor sanitare nu comunica intre ele.

“Noi scriem numai molecula activa a medicamentelor, iar Casa deconteaza pretul cel mai mic, adica pretul de referinta al acelor medicamente, iar daca pacientul este obisnuit sau doreste un medicament, un produs comercial la farmacie, nu in cabinetul nostru, care este un pret mai mare decat pretul de referinta, pacientul plateste diferenta, nu casa de asigurari. Nu este vina medicilor ca nu sunt medicamente in spitale si nu este rolul medicilor sa faca ancheta daca pacientul este internat sau nu. A treia speta se refera la situatiile in care sunt pacienti care au dreptul la retete cu compensare mai mare, adica acei pacienti care au venituri numai din pensii sub 700 de lei. S-a constatat ulterior ca acestia fie mai aveau un alt venit, de exemplu dobanda de la un depozit din banca, fie o chirie, fie pe un pamant in arenda, diverse surse de venit. Repet: este o greseala legislativa, si nu a medicilor. Rolul medicilor nu este de organ fiscal.”, a declarat Dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale a Medicinei de Familie, potrivit Digi24.

Raportul Curtii de Conturi facut public la finalul lui 2016, preciza, printre altele, ca medicii de familie ar fi decontat medicamente in valoare de 85 de milioane de lei la un pret de referinta mai mare.

 

Autor: FormareMedicala.ro

8 Comentarii

 1. mihai says:

  UN SET DE CONDITII CORECTE DECENTE SI APLICATE CU TERMEN DE RASPUNS DIN PARTEA CNASS/MINISTER APOI SCURT GREVA GENERALA
  ASTA I REZOLVAREA FARA ALTE NEGOCIERI POVESTI IORDANE DISCUTII ABURELI CA PINA ACUM
  SCURT

 2. pop carmen says:

  Co-Ca si normele aferente sunt”emanate”doar de cnas care este numai o banca ce ar trebui sa administreze fondurile private stranse in cont separat( si nu amestecat in bugetul cosolidat)la care se adauga procentul alocat sanatatii prin MS.Inca nu se intelege ca o banca nu isi face singura legile???cnas centreaza,cnas da cu capul, cnas inscrie!!Rezultatul= toate normele sunt un sir nesfarsit de sanctiuni pentru furnizori fara ca minunatul cnas sa raspunda pt neandeplinirea obligatiilor pe care singur le-a conceput.Solutie radicala=schimbarea legii sanatatii si implicarea organizatiilor profesionale in elaborarea si negocierea co-ca +norme:solutie de avarie = o mai ferma reprezentatre din partea colegiului medicilor la negocieri dar pana acum aceasta a fost doar o postura de permanenta defensiva/parare a mereu proaspetelor emanatii cnas.

 3. Fodor Daniela says:

  Eu am primit o impunere de plata pentru retete acordate persoanelor cu handicap ( din incadrarea ANAF) E drept ca eu trebuia sa fiu mai atenta la verificarea calitatii de asigurat la pensionatii medical ,dar de vreme ce noi nu putem modifica calitatea de asigurat in alte situatii , de ce in acest caz ni se imputa noua acest lucru in aceasta situatie particulara?

 4. Dr Adrian Paler , Expert says:

  Intr-un stat care aproape tot anul 2016 nu a oferit aprope nici un post de specialist prin concurs ( singura Tara din lume unde medicul specialist e angajat prin concurs si nu abilitati, cometente si CV, mai mult unde medicul este inca functionar public, singura solutie pe care o vad este o noua dictarura dupa modelul German, sau orice alt model vestic , Australian, etc.

  Cu stima,
  Ex-sist.Univ.Dr.Adrian Paler
  Medic specialist psihiatru, Neuropsiholog ie fundamentala si neurocibernetica, Supraspecialist Psihoteraterapie Medicala si Psihanaist,Expert Adictictolog -Prestoexperts,New York, Cercetator/Autor

 5. Dr.COHN SORIN RAUL says:

  Dupa cum se stie,in aceasta minunata tara toata lumea se pricepe la medicina si la fotbal.Deci curtea de conturi poate sa bata cimpii fara gratie,desi habar nu are ce inseamna si cu ce se maninca medicina in general si in Romania in special,datorita conditiilor mizerabile in care traiesc majoritatea oamenilor si a modului nenorocit in care medicii trebuie sa-si practice profesia.Asa ca domnii de la curtea de conturi ar trebui sa se spele la gura si sa nu mai manince ce nu trebuie doar ca sa dea vina pe cineva pentru mersul prost al lucrurilor din medicina romaneasca si din viata romanilor.

 6. Todi Paula says:

  …si contravaloarea medicamentelor o suporta medicii!Ni se recomanda sa ne adresam justitiei pentru a recupera suma oprita de CSAJ.Si renuntam,cine se “inhama” la acest fel de protest?

 7. nacu alexandru says:

  Cata vreme ,orice organ,isi da cu parerea despre patologie, fiziopatologie ,farmacologie,homeostazie…lucurile vor fi privite strict financiar,economic etc…Deci hai sa ne dam si noi doctorii cu parerea despre finante ,conturi,contabilitati si altele,pai nu?

 8. pall vera says:

  medicii NU DECONTEAZA medicamente !!
  Nu inteteleg scopul hartuirii si denigrarii acestei categorii profesionale.
  Ultima gaselnita: tot felul de imputatii din partea CNAS.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Comisia Europeana a stabilit un portofoliu de 10 mijloace terapeutice impotriva Covid-19

Moderna anunta ca vaccinul sau anti-Covid este eficient si sigur pentru copiii intre 6 si 11 ani

Cseke Attila: Este nevoie de o noua abordare a campaniei de vaccinare, mai ales in zonele rurale

Metodologie noua de monitorizare a sarcinii | Carnetul gravidei

DSP Sibiu: Includerea medicilor de familie in activitatea de eliberare a certificatelor verzi