Medicii de familie despre noul Contract-cadru: Este departe de ceea ce speram

30/03/2018
Medicii de familie despre noul Contract-cadru: Este departe de ceea ce speram

Medicii de familie despre noul Contract-cadru: Este departe de ceea ce speram

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-despre-noul-contract-cadru-este-departe-de-ceea-ce-speram/


Contractul-Cadru pentru anul 2018 este departe de ceea ce si-au dorit medicii de familie pentru Asistenta Medicala Primara. S-au castigat putine drepturi, iar bani si mai putin, asa ca aceasta este un pas inainte foarte mic, spun doctorii.

 Cel mai important drept castigat este cel legat de vacanta.

Este departe de ceea ce speram si doar o parte din ceea ce am cerut, asa ca n-as putea spune ca ne multumeste. Totusi, sunt cateva lucruri care sunt rezolvate, iar unul dintre acestea este respectarea dreptului medicului de a avea vacanta chiar daca nu isi gaseste inlocuitor. Acesta este un lucru important castigat. Am mai castigat cateva lucruri pentru pacienti. Am mai castigat si cativa bani in plus, insuficienti, dar totusi, sunt mai multi, nu sunt mai putini“, a declarat dr. Marina Pircalabu, vicepresedintele Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie ( FNPMF).

Totusi, cele mai sensibil si urgente masuri care ar trebui luate nu sunt inca suficient de intelese de catre decidenti. Lucrurile nu merg spre bine in ceea ce priveste medicina de familie pentru ca, in continuare, banii sunt extrem de putini pentru functionarea normala a unui cabinet. Nu mai vorbim de birocratia care ingroapa doctorul in hartii si proceduri care mai de care mai complicate sau de banii imputati pentru prescrierea unor medicamente absolut vitale pacientilor.

Noul contract cadru este cu 10 % mai bun fata de cel de anul trecut, dar nu este nici pe departe ceea ce ne dorim si ceea ce ne-ar putea valoriza. Nu este cel pe care l-am propus Casei de Asigurari, nu este un contract intre doi parteneri si nu valorizeaza specialitatea de medicina familiei. In primul rand, ceea ce ne-am dorit legat de debirocratizare nu s-a intamplat pentru ca, iata, sistemele informatice sunt depasite si nu pot prelua niciun fel de responsabilitate, iar atunci toate acestea si toata vina nefunctionarii si imputarile aferente se intorc tot catre medic. Din acest punct de vedere, eu cred ca pana la urma se va ajunge la o explozie a acestor nemultumiri firesti, pentru simplul motiv ca nu poti sa-ti bati joc de pacient si trebuie sa-i acorzi ceea ce el are nevoie atunci cand este in fata ta in cabinet. Noi suntem fata in fata cu pacientii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate traieste intr-un fel de turn de fildes.
Daca nu reusim sa aducem sanatatea in realitate si nu reusim sa delimitam ceea ce trebuie sa oferim pacientilor nostrii, drepturile la o anumita medicatie, la o anumita investigatie, drepturi care nu pot fi ignorate la nesfarsit – daca se considera ca nu pot fi acoperite toate aceste nevoie, atunci trebuie ca decidentii sa hotarasca ce pot si ce nu pot oferi sistemului medical. Nu trebuie sa poarte pacientii pe drumuri inutile si sa ne puna in situatia de a le plati medicatia de care ei aveau nevoie si pe care au luat-o pentru ca sunt bolnavi”, a declarat dr. Rodica Tanasescu, medic de familie si presedintele SNMF.

Normele de aplicare privind Contractul-cadru pe anul 2018 au fost publicate in Monitorul Oficial. Detalii, AICI.

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: