Medicii de familie declanseaza protestele

16/06/2016

Medicii de familie declanseaza protestele

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-declanseaza-protestele/

fnpsnmfIn ciuda faptului ca am solicitat de la CNAS si MS formele actualizate ale celor doua acte normative care stau la baza contractarii noastre: Contractul-Cadru (Hotararea de guvern nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii  asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale, in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2016 – 2017) si Normele sale de aplicare, suntem ignorati in continuare!

Nici pana in acest moment nu au fost facute publice documentele pe baza carora ar trebui sa semnam urmatoarele contracte bianuale cu casele de asigurari, desi mai sunt doar doua saptamani pana la momentul semnarii!

Refuzam sa mergem mai departe cu acest contract care ne-a deprofesionalizat, ne-a transformat in birocrati si ne-a indepartat de menirea reala a profesiei noastre.

Pacientii nostri stiu deja ca activitatea de medic de familie nu le mai poate oferi calitatea de care au nevoie din cauza obstacolelor pe care administratorul banilor platiti pentru sanatate (casa de asigurari) le aseaza in calea actului medical.

Pacientii nostri au dreptul la sanatate si ingrijiri medicale de calitate, drept pe care asa-zisul garant al sanatatii pacientilor, CNAS, il refuza de ani de zile.

Am solicitat in repetate randuri sa fim beneficiarii unui contract eficient, care sa ne permita exercitarea libera a profesiei de medic.

De fiecare data am fost alaturi de pacienti si de fiecare data am fost sanctionati pentru ca le-am respectat drepturile pe care sistemul le incalca zi de zi.

Consideram ca am tolerat in ultimii ani mult prea multe abuzuri ale decidentilor fatã de specialitatea noastra, iar discriminarea la care suntem supusi prin regandirea finantarii in sistemul de sanatate si aplicarea noilor prevederi ale codului fiscal este picatura care a umplut paharul.

De aceea, organizatiile reprezentative ale medicilor de familie au decis declansarea actiunilor de protest. Medicii de familie din Romania vor purta incepand din 15 iunie 2016 banderole albastre, vor afisa la cabinete informatii privind revendicarile lor si isi vor informa pacientii privind calendarul protestelor.

SNMF si FNPMF solicita si pe aceasta cale audiente la Primul Ministru, Ministerul Sanatatii si Parlament. Vom avea si alte actiuni pe care le vom detalia in zilele urmatoare.

Medicii de familie nu semneaza contractele aflate in forma actuala!

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF)  

Federaţia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF)

 

 

Autor: FormareMedicala.ro

9 Comentarii

 1. Vasile says:

  Nu se va schimba nimic pentru medicii de famile atat timp cat nu vor fi obligati politicienii sa ne ia in seama!Asta depinde de reprezentantii nostri sau de unirea tuturor medicilor de familie si punerea jos a parafei,macar pentru 3 zile.Ar fi suficient sa fie si doar dintr-un judet,care ar trebui apoi sa preia conducerea nationala a MF-lor.

 2. dr cucuiet liana says:

  De acord!

 3. VLAD Luminita says:

  CNAS nu are nici o legatura cu Juramantul lui Hippocrate. Este o institutie care tinde sa devina o afacere de clan politic. Modul in care CNAS intelege parteneriatul cu medicii de familie este intemeiat pe aroganta si promovarea opiniei ca medicii sunt predispusi la actiuni nelegale. Orice prevedere contractuala trebuie fundamentata pe necesitatea aplicarii acesteia, in timp ce reglementarea unui raport contractual trebuie sa aibe deopotriva drepturi si obligatii rezonabile pentru ambele parti.
  Toate formele CoCa de pana acum au avut prevederi nerezonabile pe care medicii le-au criticat si pentru care au solicitat modoficari. Lipsa de flexibilitate a CNAS, care nu s-a “obosit” nici macar sa comunice temeiul refuzului de a accepta vreuna dintre propunerile primite, dovedeste ca nucleul de conducere are o viziune de parteneriat care nu include dialogul si care doreste sa impuna prin forta prevederi dezavantajoase pentru medici.
  Cu acest partener este greu de lucrat decent.
  Fiecare medic este vulnerabil pentru ca este dependent de finantarea prin CoCa.
  Totusi, CNAS trebuie impiedicat in mod legal sa impuna arbitrar un CoCa incorect, iar acest lucru poate sa fie facut doar prin asocierea opiniilor majoritatii medicilor.

 4. peteleaza says:

  bataie de joc

 5. CORBAN says:

  Singurii care ne salveaza este televiziune Antena 3

 6. tranca mariana says:

  Deocamdata sint fonduri pentru Rp, pentru analize , pentru programe cum este cel de Ex Papanicolau ; nu stiu de ce se tot protesteaza .

 7. francumihaelacarmen says:

  Buna seara!
  S-a discutat si despre includerea in noul contract a conditiilor inlocuirii pentru vacante?
  Este jenant sa stam la mana casei de aigurari , daca am nevoie de o zi sau doua de concediu pt. un control medical sau altceva!!

 8. Suciu Andrei says:

  Incepem protestele si treptat renuntam…de ce?

 9. dr ciucure ionica says:

  Profesia de medic de familie este dificila.Cu un stetoscop si tot ce mai avem in dotarea cabientului,trebuie sa punem un diagnostic care sa fie cat mai complet,(fara analize la dispozitie,fara CT sau RMN),sa evitam aparitia unor complicatii care pot fi fatale…trebuie sa investim timp, care ne depaseste de cele mai multe ori orarul stabilit.Ca si medic de familie,am descoperit ca este minunat,pentru ca ne cunoastem pacientii-pe ei si familiile lor-o cunoastere holistica, ce ne ajuta sa il intelegem.
  Pentru pacient, cautam solutii de timp, solutii de medicatie,de analize gratuite, de o legislatie mai usoara, care sa ii reduca numarul de drumuri la usile medicilor.Nu am inteles dificultatea sistemului pana nu am fost eu insami bolnava.Ca si pacient, tot ce doresti este empatie,grija,cineva sa gandeasca si sa iti ia povara de pe umeri…E tare dificil cand, ca si pacient,bolnav-trebuie sa alergi dupa adeverinta, sa cauti plafon pt analize sau RMN sau CT…in loc sa te odihnesti si tratezi…Stiu ca intreaga lume trece prin dificultati.Oare ne putem uni cu totii pentru a face viata mai usoara pt pacientul pe care il tratam?Acel pacient poate fi oricare dintre noi…Sa fim buni,pentru ca nu stim cand va veni un moment in care fiecare dintre noi ar avea nevoie de bunatatea cuiva.
  Am incredere in reprezentantii nostri, ca vor gasi solutii pentru a ne putea face profesia frumos,respectand Juramantul lui Hippocrate, cu respect si demnitate.Va doresc succes si raman increzatoare ca fiecare putem fi purtatori de bine in locul unde ne aflam.Sa ne ajute Dumnezeu.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: