“Medicii, chimisti si biologii care efectueaza garzi, sunt fortati si exploatati”

16/05/2016

“Medicii, chimisti si biologii care efectueaza garzi, sunt fortati si exploatati”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-chimisti-si-biologii-care-efectueaza-garzi-sunt-fortati-si-exploatati/

medici-nou-garziSindicatele din Sanatate au trimis o scrisoare deschisa premierului Dacian Ciolos.

“Medicii, chimisti si biologii care efectueaza garzi, sunt fortati si exploatati prin OMS 870/2004 sa efectueze un act medical continuu, de pana la 31 ore, fara nicio posibilitate de refuz”, scrie in scrisoarea deschisa adresata ministrul interimar al sanatatii, Dacian Ciolos.

Scrisoarea este semnata de Ion Cotojman, presedintele Federatiei Sindicale Hipocrat, Eleodor Carstoiu, presedintele Sindicatului Promedica, si Victor Esanu, Presedintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din Romania.

“Dupa 30 de ore lucrate continuu, oboseala acumulata duce la scaderea calitatii actului medical, cu punerea in pericol atat a vietii pacientilor, cat si a medicilor, in egala masura. In plus, exista situatii in care un medic ajunge sa efectueze chiar si sapte ori noua garzi lunare, pentru a acoperi deficitul de personal si a asigura un act medical continuu. Garda nu este considerata timp de munca, ceea ce se intampla doar in Romania”, mai atrag atentia medicii, conform Mediafax.

Sindicatele care au trimis de comun acord scrispare premierului spun ca  „garda nu este considerata nici vechime in munca, nici in specialitate, si nici nu este privita ca experienta profesionala, situatie intalnita doar in Romania”.

Astfel, in documentul mentionat, premierului i se solicita, in calitate de ministru interimar al Sanatatii si de premier, abrogarea ordinului Ministerului Sanatatii prin care sunt nevoiti sa efectueze un “act medical continuu” si aplicarea prevederilor Codului Muncii si a directivelor europene privind organizarea timpului de lucru.

 

 

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Incepe activitatea de vaccinare prin centrele mobile

Modificari privind modalitatea de programare la vaccinarea anti-COVID

Studiu: Consumul de probiotice, Omega-3 si vitamina D, asociat unui risc mai scazut de infectie cu SARS-CoV-2

Discutii privind organizarea unor centre de vaccinare in companiile private

Florin Citu: Valul trei a inceput sa scada fara carantinare de tip lockdown