Medicii care fac operatii de transplant raman neplatiti

07/07/2015

Medicii care fac operatii de transplant raman neplatiti

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-care-fac-operatii-de-transplant-raman-neplatiti/

transplant de ficatRomania este tara europeana cu cea mai mare crestere a numarului de operatii de transplant in ultimii ani. Cu toate acestea, Ministerul Sanatatii inca nu aloca niciun leu pentru onorariile personalului medical.

Doar in cursul anului 2014, datele arata ca in Romania s-au facut peste 800 de transplanturi, cele mai multe de rinichi si de ficat.

In aceasta activitate sunt implicati peste 500 de medici si de asistente, profesionisti care sunt gata in orice clipa sa intre in sala de operatie.

Dar, desi in fiecare an sistemul a economisit o parte din sumele alocate initial, banii au revenit de fiecare data in bugetul ministerului.

Salariul de baza al unei asistente variaza intre 1.200 si 1.800 de lei, iar al unui chirurg intre 2.400 si 4.000 de lei.

Pentru operatiile de transplant, insa, niciun medic specialist sau asistenta nu primeste vreun ban in plus.

“Cand nu finantezi un act medical de un inalt profesioanalism, oamenii il fac pana la un punct voluntar din dorinta de a ajuta oamenii. S-au taiat salariile coordonatorilor de transplant din zona Bucuresti-Muntenia, Moldova si asta are consecinte directe pentru ca numarul de donatori a scazut”, a declarat prof. dr. Irinel Popescu, coordonatorul Programului National de Transplant Hepatic, citat de Digi24.

In perioada 2010 – 2014, bugetul alocat programului national de transplant s-a dublat.

Suma alocata anul trecut, insa, s-a dovedit a fi prea mare, dar Ministerul Sanatatii nu a directionat surplusul catre salariile personalului medical.

Bugetul programului national de transplant (sursa: Ministerul Sanatatii)

2010: 60.002 lei

2014: 108.562 lei

2015: 70.931 lei

In alte tari europene, doctorii care fac operatii de transplant pot beneficia chiar si de 25.000 de euro pentru o singura operatie.

 

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: