Medici de familie angajati de primarii – o solutie pentru Delta?!

29/01/2020
Medici de familie angajati de primarii – o solutie pentru Delta?!

Medici de familie angajati de primarii – o solutie pentru Delta?!

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medici-de-familie-angajati-de-primarii-o-solutie-pentru-delta/

Deficitul de medici din Delta Dunarii este o problema de mai multi ani. De-a lungul timpului, autoritatile au incercat diferite solutii pentru a convinge medicii sa vina sa lucreze aici, incepand de la acordarea de sporuri de 200% sau indemnizatii de instalare. In total, peste 50% dintre unitatile administrativ-teritoriale din Delta Dunarii nu au un medic de familie.

Acum, reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Tulcea spera ca legea prin care medicii de familie sunt angajati de primarii sa fie pusa in practica, iar problema sa se rezolve.

“Un medic si-a exprimat dorinta de a veni la Sfantu Gheorghe si speram sa depuna toata documentatia necesara, astfel incat de la 1 februarie populatia din aceasta comuna sa aiba propriul medic. De aproape trei ani, in aceasta localitate nu exista un medic, populatia fiind asistata de unul din medicii din Sulina. Mai avem patru comune fara medici, Crisan, Maliuc, Ceatalchioi si Pardina”, a declarat Eugenia Vasile, directorul CJAS Tulcea, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, ea a explicat ca lipsa medicilor din comunele din Delta este cauzata de depopularea satelor.

“Populatia este foarte redusa si probabil ca din acest motiv medicii nu raman in Delta. Mai mult, este dispersata in satele componente, iar deplasarea pe Dunare se face greoi si cu cheltuieli foarte mari. Aici primarii trebuie sa se ocupe si sa incerce sa-i atraga pe medici”, a mai precizat directorul CJAS.

Totodata, ea a amintit ca acum doi ani, a fost promulgata o lege privind angajarea medicilor de familie de catre primarii, astfel incat acestia sa faca parte din echipe de asistenta comunitara si sa primeasca un salariu fix, la care sa se adauge un venit in baza unui contract cu CJAS.

“Legea trebuie transpusa probabil intr-un ordin al ministrului Sanatatii pentru a crea atributiile acestei echipe comunitare si modalitatea prin care acesti medici vor fi finantati. Salariul unui medic ar fi egal cu cel din sistemul public. Cu o capitatie de maximum 300 de persoane, un medic de familie nu poate rezista in Delta”, a mai afirmat Eugenia Vasile conform sursei citate.

In satele izolate din Delta Dunarii exista circa 10.000 de persoane.

Etichete: posturi medici de familie, deficit de medici, medici de familie delta, conditii medici delta, indemnizatie medic , cjas tulcea

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: