Medic: Vom scapa de epidemia de rujeola dupa ce vom avea mai multe saptamani consecutive de raportare zero

16/01/2019
Medic: Vom scapa de epidemia de rujeola dupa ce vom avea mai multe saptamani consecutive de raportare zero

Medic: Vom scapa de epidemia de rujeola dupa ce vom avea mai multe saptamani consecutive de raportare zero

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medic-vom-scapa-de-epidemia-de-rujeola-dupa-ce-vom-avea-mai-multe-saptamani-consecutive-de-raportare-zero/

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, afirma ca scaderea spectaculoasa a numarului de cazuri de rujeola se datoreaza campaniilor de informare si de promovare a vaccinarii.

“In saptamana din 12 ianuarie 2018 au fost inregistrate 116 cazuri de rujeola. In 29 iunie 2018 – 142 de cazuri de rujeola si ultimele doua decese. In saptamana 12 octombrie 2018 – 16 cazuri. In saptamana 11 ianuarie 2019 au fost 36 de cazuri. Va spun ca aceasta scadere spectaculoasa se datoreaza campaniilor de informare si de promovare a vaccinarii. (…) Rata de vaccinare in luna mai era de 3,9%, acum procentul de vaccinare a ajuns la 95% in Cotofanesti (Bacau – n.r.)’, a declarat, ministrul Sanatatii, la lansarea campaniei de promovare a vaccinarii ‘Copilaria cel mai frumos cadou’” citata de Agerpres.

Si presedintele Societatii Romane de Microbiologie, dr. Alexandru Rafila, a explicat ca se poate spune ca nu mai este epidemie de rujeola in momentul in care vor fi patru saptamani consecutive cu raportare zero.

“Vom scapa de epidemia de rujeola dupa ce vom avea mai multe saptamani consecutive de raportare zero, iar numarul acestor saptamani trebuie sa depaseasca durata maxima de incubatie a rujeolei, adica sa fie patru saptamani consecutive cu raportare zero. Atunci putem spune ca am scapat de epidemia de rujeola, dar, (…) daca exista o populatie care se acumuleaza, care nu a fost vaccinata, si nu a trecut prin boala, atunci este posibila reaparitia imbolnavirilor. Sunt cazuri de import. In 2016 cand au fost inregistrate primele cazuri de rujeola in tara noastra au fost cazuri de import”, a precizat dr. Rafila.

Potrivit medicului, exportul de cazuri de rujeola nu este posibil decat in tari care au acoperire vaccinala necorespunzatoare.

Continut educational:

“Sunt tari care spun ca Romania exporta cazuri de rujeola. Exportul de cazuri de rujeola nu este posibil decat in tari care au acoperire vaccinala necorespunzatoare. Ungaria, care e la granita cu Romania, nu a avut probleme legate de rujeola tocmai pentru ca au avut o acoperire vaccinala foarte buna. Chestiunea asta in care un stat sau alt stat este considerat sursa sau ca este responsabil de imbolnavirea copiilor dintr-o alta tara nu are niciun fel de sustinere. Fiecare tara este responsabila sa asigure conditiile astfel incat acoperirea vaccinala sa fie cea corespunzatoare, care impiedica transmiterea rujeolei sau rubeolei sau a altor boli prevenibile prin vaccinare in comunitate”, a mai afirmat presedintele Societatii Romane de Microbiologie conform sursei citate.

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: