Medic: Pacientul cu TCC este in general neglijat din punctul de vedere al recuperarii cognitive

11/04/2019

Medic: Pacientul cu TCC este in general neglijat din punctul de vedere al recuperarii cognitive

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medic-pacientul-cu-tcc-este-in-general-neglijat-din-punctul-de-vedere-al-recuperarii-cognitive/

In Romania, numarul traumatismelor cranio-cerebrale este in crestere, mai ales din cauza infrastructurii deficitare, iar pacientul este in general neglijat din punctul de vedere al recuperarii cognitive, spun specialistii.

“Sunt anumite lucruri care tin de comportamentul general, la noi, de exemplu nu toata lumea poarta casti de protectie, atunci cand situatia o impune, nu toata lumea respecta regulile. Apoi, e toata aceasta parte legata de infrastructura, pentru ca majoritatea traumatismelor sunt legate de accidentele rutiere. Apoi, faptul ca sunt mult mai greu de gestionat traumatismele complexe, care la noi sunt mai frecvente decat in alte parti. Sunt lucruri care tin de mentalitatea noastra, de infrastructura, de modul nostru de a lucra inclusiv in perioada imediata de urgenta si primire a bolnavilor. Multi pacienti cu TCC sunt gestionati in neurochirurgie, in alte parti in terapie intensiva. In Romania, in general lucrurile se plimba intre ATI si neurochirurgie, iar pacientul este in general neglijat din punctul de vedere al recuperarii cognitive”, a declarat prof. dr. Dafin Muresanu, presedintele Federatiei Europene a Societatilor de Neuroreabilitare, citat de Agerpres.

Continut educational:

Statisticile de profil arata ca circa 11 milioane de oameni sufera, anual, un traumatism cranio-cerebral (TCC) la nivel mondial, cifra fiind raportata la cazurile spitalizate.

In fiecare an, in Europa, peste 2,5 milioane de persoane sufera un TCC, iar in Romania incidenta ramane in continuare peste media europeana.

Reamintim ca peste 100 de medici si cercetatori din lume dezbat in aceasta perioada, la Cluj, problema traumatismelor cranio-cerebrale (TCC).

Etichete: TCC, traumatism cranio-cerebral, dafin muresanu, neurochirurgie, terapie intensiva

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Premierul Orban: O crestere semnificativa a numarului de cazuri poate sa conduca la noi masuri de restrictii

CNAS acceseaza fonduri europene pentru noi solutii informatice si redimensionarea SIUI

Romania a depasit pragul de 20.000 de cazuri Covid-19

Oficial ONU: Un viitor vaccin impotriva Covid-19 trebuie privit ca un bun public global

Trei spitale din Capitala au fost incluse intr-un studiu OMS privind schemele de tratament pentru Covid-19