Medic neurolog: Abordarea AVC-urilor trebuie facuta intr-o maniera foarte complexa

15/07/2019
Medic neurolog: Abordarea AVC-urilor trebuie facuta intr-o maniera foarte complexa

Medic neurolog: Abordarea AVC-urilor trebuie facuta intr-o maniera foarte complexa

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medic-neurolog-abordarea-avc-urilor-trebuie-facuta-intr-o-maniera-foarte-complexa/

Accidentul Vascular Cerebral (AVC) trebuie abordat intr-o maniera complexa, inca de la preventia primara, care este sarcina medicilor de familie si a cardiologilor, si pana la neurorecuperare, afirma prof. dr. Ovidiu Bajenaru, seful Clinicii de Neurologie din Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

“Abordarea AVC-urilor trebuie facuta intr-o maniera foarte complexa, inca de la preventie – cea primara fiind extrem de importanta si asta inseamna identificarea factorilor de risc si tratamentul lor, ceea ce este in primul rand datoria medicilor de familie si apoi a medicilor internisti cardiologi, fiind vorba despre boli vasculare. Este apoi situatia accidentului vascular cerebral acut (AVCA) care este o problema a neurologilor – dar ca sa ajunga la neurolog, un astfel de pacient trebuie sa fie adus de urgenta de sistemul de asistenta medicala prespitaliceasca intr-un serviciu de neurologie si, in Romania, practic, toate sectiile de neurologie din spitalele judetene, nu mai vorbesc de cele universitare, dar si din multe spitale municipale au sectii de neurologie si, cum principala activitate este legata de AVC-uri, exista si experienta necesara”, a declarat prof. dr. Bajenaru, pentru Agerpres.

Poytrivit medicului neurolog, de diagnosticul cat mai precoce si de o terapie cat mai eficienta in primele ore de la debutul unui AVC depinde in cea mai mare masura salvarea vietii pacientilor.

Continut educational:

“De aceea, in tarile cu un sistem medical dezvoltat, mortalitatea in AVC-uri a scazut foarte mult. In tarile occidentale, in SUA, fata de ce se intampla in Romania si, in general, in tarile din zona central-estica a Europei, este mortalitatea din cauza AVC este de 4-5 ori mai mica sau in unele tari chiar mai mult fata de ce se intampla la noi”, a mai afirmat precizat Bajenaru confom sursei citate.

Potrivit acestuia, in Romania inca ‘ne lipsesc foarte multe, dar nu la nivelul pregatirii medicilor’.

De asemenea, o alta problema de rezolvat in Romania este cea a neurorecuperarii, iar aceasta trebuie efectuata de o echipa coordonata de un neurolog, care cunoaste in profunzime biologia creierului si procesele care se petrec acolo in timpul si dupa AVC, a mentionat medicul.

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: