Medic, despre hepatita misterioasa la copii: Nu se confirma asocierea cu vaccinarea anti-Covid

27/04/2022
Medic, despre hepatita misterioasa la copii: Nu se confirma asocierea cu vaccinarea anti-Covid

Medic, despre hepatita misterioasa la copii: Nu se confirma asocierea cu vaccinarea anti-Covid

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medic-despre-hepatita-misterioasa-la-copii-nu-se-confirma-asocierea-cu-vaccinarea-anti-covid/

In acest moment, nu este identificata o cauza pentru hepatita detectata la copii, dar cateva ipoteze sunt luate in calcul, potrivit medicului Marius Geanta, cofondator al Centrului pentru Inovatie in Medicina.

El a facut o analiza pe pagina sa de Facebook si a precizat ca, “in acest moment, discutam despre un diagnostic de excludere”.

“Daca un copil cu varsta intre o luna si 16 ani prezinta dureri abdominale, icter, urina de culoare inchisa, scaunul deschis la culoare (alb), diaree, varsaturi si uneori chiar febra, atunci are un tablou sugestiv pentru hepatita si trebuie sa se prezinte la camera de garda a unui spital de pediatrie pentru confirmare. Analizele de laborator pot indica o crestere marcata a nivelului transaminazelor (intarind ipoteza unei hepatite), dar este nevoie de analize detaliate pentru a identifica si cauza. Daca analizele pentru virusurile hepatitice A, B, C, D si E sunt negative si daca este exclusa atat ipoteza unei boli autoimune, cat si a unei cauze alimentare (ingestia de alimente sau medicamente cu efect hepatotoxic), atunci ne aflam in fata probabilitatii unei hepatite de cauza necunoscuta, asemenea cazurilor identificate majoritar in UK (peste 110 din 170 cazuri raportate pana acum la nivel mondial).”, scrie Dr. Marius Geanta pe pagina sa de Facebook.

In context, medicul a vorbit si despre cele cateva ipoteze care sunt luate in calcul:

– Coinfectia dintre un anumit subtip de adenovirus si un alt virus (ex. SARS-CoV-2), in care adenovirusul sa actioneze ca un declansator (adenovirusul este agentul patogen cel mai frecvent intalnit la cazurile diagnosticate)
– Infectia cu o varianta de adenovirus care sa fi suferit mutatii
– Infectia cu o noua varianta SARS-CoV-2
– Infectia cu un agent patogen nou, despre care fie nu cunoastem foarte multe lucruri, fie uzual nu se asociaza cu afectarea de tip hepatita (singur sau in asociere cu alti agenti patogeni)
– Expunerea la substante toxice, neidentificate inca prin anchetele epidemiologice

La acestea, potrivit medicului, se adauga susceptibilitatea ridicata la infectii, in general, a copiilor, pe fondul restrictiilor din ultimii doi ani.

“Este important de spus ca nu se confirma asocierea nici cu vaccinarea anti-Covid-19 (in foarte putine cazuri copiii au fost si vaccinati), si pana acum nici asocierea doar cu infectarea cu variantele cunoscute ale SARS-CoV-2 (in special, Omicron, varianta dominanta acum). Pentru elucidarea cazurilor, in UK se desfasoara un amplu proiect de cercetare (inclusiv analize genomice, metagenomice si transcriptomice), atat asupra posibilelor cauze virale, cat si asupra posibililor factori de risc individuali, prezenti la copiii care prezinta acest tip de hepatita, dar mai cu seama cei 10% care au prezentat forma fulminanta a bolii si au necesitat un transplant hepatic.”, a mai scrie dr Marius Geanta pe pagina sa de Facebook.

Si pediatrul Mihai Craiu a vorbit, pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii, despre hepatita misterioasa care afecteaza tot mai multi copii din Europa.

Pana la momentul transmiterii acestei stiri, Ministerul Sanatatii a confirmat un caz de hepatita acuta severa la o fetita de cinci ani.

Etichete: hepatita la copii, hepatita cauza necunoscuta la copii, marius geanta

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: