Medic cardiolog: Instalarea unei boli cardiovasculare nu este un punct final al unui proces ireversibil

04/10/2018
Medic cardiolog: Instalarea unei boli cardiovasculare nu este un punct final al unui proces ireversibil

Medic cardiolog: Instalarea unei boli cardiovasculare nu este un punct final al unui proces ireversibil

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medic-cardiolog-instalarea-unei-boli-cardiovasculare-nu-este-un-punct-final-al-unui-proces-ireversibil/


Angina pectorala este o afectiune tot mai des intalnita in randul populatiei din ce in ce mai tanara. Diagnosticul si abordarea terapeutica se fac de catre medicul specialist impreuna cu medicul de familie. Impreuna, cei doi pot forma o echipa functionala pentru o monitorizare cat mai eficienta a pacientului.

Angina pectorala face parte din spectrul difuz de manifestari ale bolii cardiace ischemice, alaturi de dispnee, fatigabilitate, palpitatii, etc. In conceptia actuala, simptomul este considerat de cele mai multe ori, manifestarea tardiva, “la suprafata”, a procesului aterosclerotic de obstructie coronariana. Acest proces debuteaza cu mult timp inaintea manifestarilor clinice, mai ales la pacientii cu multi factori de risc.

“De obicei factorii de risc sunt controlabili, si masurile privind un stil de viata sanatos se pot realmente introduce inca din primii ani de viata la copil, dar oricand se pot aplica in cursul vietii, de exemplu pentru prevenirea repetarii unui infarct miocardic, sau a crizelor hipertensive. evitarea sedentarismului, alimentatia corecta (asa zis stil mediteraneean), evitarea fumatului, preventia hipertensiunii arteriale si a obezitatii, controlul optim al alimentatiei si glicemiilor in diabet zaharat”, a declarat pentru FormareMedicala dr. Sergiu Batar, medic specialist cardiolog, RMN Diagnostica Sibiu.

De altfel, potrivit medicului, pacientul trebuie sa stie ca “instalarea unei boli cardiovasculare nu este un punct final al unui proces ireversibil”. El trebuie incurajat sa controleze evolutia bolii, sa inteleaga ca aceasta desi poate sa nu fie reversibila, in orice caz evolutia ei poate fi incetinita, si calitatea vietii poate fi acceptabila.

“Vizitele repetate, periodice, analizele paraclinice, imagistica din ambulator, vor mentine de multe ori medicatia actualizata, si vor preveni internarile prelungite. De multe ori pacientii devin descurajati, nu mai calatoresc, nu mai fac miscare. Dorinta noastra este ca acestia sa isi mentina autonomia, mobilitatea. Exista inclusiv kinetoterapeuti supraspecializati in recuperarea pacientilor postoperatori, sau post infarct miocardic. Iar metodele de investigatii si tratament devin uniforme, standardizabile, spre exemplu un medic cardiolog dintr-un orasel francez intelege o schema de tratament care a fost initiata de un coleg din Romania, ambii fiind directionati de aceleasi ghiduri europene”, a mai precizat cardiologul Sergiu Batar de la RMN Diagnostica Sibiu.

Autor: Anca Rusen

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: