Mars de protest al medicilor de familie

24/03/2016

Mars de protest al medicilor de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/mars-de-protest-al-medicilor-de-familie/

protest-medici-defamilie-24martie2016Sute de medici de familie din toata tara au participt joi dimineata la un mars de protest.

Desi primaria Municipiului Bucuresti nu aprobat mitingul programat in Piata Revolutiei, doctori sositi din toata tara au venit, totusi, in mars la Ministerul Sanatatii, unde au depus un document de protest.

De asemenea, medicii de familie din toata tara au depus astazi petitii la Casele Judetene de Asigurari de Sanatate  incercand sa traga un semnal de alarma ca le-a ajuns cutitul la os.

“Asa nu se mai poate”, a spus  Dr. Rodica Tanasescu miercuri, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul SNMF din Bucuresti.

Principalele motive de protest:

1.   Ingradirea unei accesibilitati optimale a pacientilor la serviciile medicale datorita deficientelor multiple ale sistemului informatic al CNAS, mai ales de la intrarea in functiune a Cardului de sanatate.
2.   Finantarea deficitara a sistemului medical romanesc si implicit a asistentei medicale primare (medicinii de familie)
3.   Disfunctionalitati si birocratie excesiva in toate sectoarele sistemului medical
4.   Neplata conform contractului a serviciilor medicale/imputari nejustificate in sectorul medicinii de familie – mai ales datorate multiplelor erori ale sistemului informatic.
5.   Suprasarcini administrative si restrictionari economice in activitatea medicala a medicului de familie, a carui profesie a incetat sa mai fie considerata si respectata drept profesie liberala.
6.   Lipsa de receptivitate a decidentilor la problemele, argumentele si propunerile medicilor de familie pentru imbunatatirea eficientei sistemului medical.
7.   Impunerea unui contract injositor, care va genera distrugerea cabinetelor individuale de medicina familiei in Romania, impreuna cu noile conditii impuse prin intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal (imensa majoritate a cabinetelor de medicina familiei sunt cabinete medicale individuale).
8.   Neacordarea dreptului de negociere a medicilor de familie in ceea ce priveste legislatia specifica activitatii lor.
 
Solicitari:

1.   Cresterea procentului din PIB alocat sanatatii la minimum 6% si cresterea alocarii procentului alocat din FNUASS la 12% pentru Asistenta medicala primara (AMP).
2.   Recunoasterea dreptului de negociere a organizatiilor reprezentative ale medicilor de familie, pe legislatia care le reglementeaza activitatea si consultarea reala a profesionistilor din sanatate la elaborarea acesteia.
3.   Retragerea de la publicare a Contractului cadru 2016-2017 si prelungirea actualului contract pana la elaborarea unuia nou convenabil pentru ambele parti, bazat pe respect, demnitate, comunicare intre parti.
4.   Gratuitate pentru serviciile medicale necesare personalului medical
5.   Legislatie specifica impotriva agresivitatii asupra cadrelor medicale, aplicabila si in medicina familiei

 

Sursa foto: Facebook (Sandra Alexiu)

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. CALATEAN says:

    SUNT DE ACORD SUSTIN,DACA NU CRED CA VOI INCHIDE CABINETUL CU 761 DE ASIGURATI!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: