Management mai eficient al pacientilor si acces rapid la dosarul medical

21/07/2015

Management mai eficient al pacientilor si acces rapid la dosarul medical

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/management-mai-eficient-al-pacientilor-si-acces-rapid-la-dosarul-medical/

spital-interior-hol“E-sanatate, servicii medicale de calitate”– sistem informatic medical la nivelul judetului Harghita” -proiect finalizat- Harghita este primul judet din Romania unde spitalele sunt interconectate printr-un sistem informatic integrat.

Incepand cu 20 iulie 2015, medicii din cinci spitale din judet, au acces in timp real la datele pacientilor, inclusiv a celor transferati de la un spital la altul cu acordul lor.

Managementul pacientilor devine astfel mai eficace, imbunatatindu-se totodata operativitatea activitatii organizationale.

Proiectul intitulat „E-sanatate, servicii medicale de calitate” – sistem informatic medical la nivelul judetului Harghita” vizeaza Spitalul Judetean de Urgenta Miercurea Ciuc, Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, Spitalul Municipal Gheorgheni, Spitalul Municipal Toplita si Spitalul de Psihiatrie Tulghes. Pe langa spitale, prin acest proiect se urmareste si conectarea cabinetelor medicilor de familie la acest sistem.

Institutiile medicale incluse in proiect au fost dotate cu 98 de statii de lucru, 6 servere IBM ultramoderne, 18 switch-uri si 16 routere CISCO de ultima generatie, care asigura accesul si vizualizarea datelor, in timp real, si de pe dispozitive mobile, cat si cu software aplicativ produs de Info World.

“Acest proiect este un pas urias inainte pentru sistemul medical romanesc. Un asemenea sistem informatic ar trebui implementat la nivel national, pentru ca un acces imediat la istoricul medical al pacientilor inseamna de multe ori acces mai rapid la tratament pentru pacienti. Pe de alta parte, vorbim despre o flexibilitate organizationala imbunatatita, prin utilizarea tehnologiilor web si o mai buna organizare a muncii. Mai mult decat atat, se produce o eficientizare pe termen lung a managementului sistemului de sanatate, avand in vedere ca noua solutie informatica asigura un acces mult mai rapid si mai sigur la datele unitatii sanitare”, a explicat Dr. Demeter Ferenc, managerul Spitalului Judetean de Urgenta din Miercurea Ciuc, la evenimentul de lansare a sistemului informatic desfasurat in cadrul spitalului.

Sistemul medical informatic pastreaza toate dosarele electronice ale pacientilor intr-o baza de date centrala, la Spitalul Judetean de Urgenta Miercurea Ciuc, ceea ce genereaza si o reducere a costurilor cu infrastructura informatica.

“Ne bucuram ca am reusit introducerea acestui sistem informatic de interconectare pentru spitalele din judetul Harghita. Un asemenea sistem este o necesitate, daca discutam despre un management eficient in sistemul medical romanesc. Astfel este facilitata comunicarea dintre centre medicale diferite si, prin extindere, este eficientizata organizarea documentelor si transmiterea de date, intre acestea”, a declarat Borboly Csaba, presedintele Consiliului Judetean Harghita.

Prin proiectul „E-sanatate, servicii medicale de calitate” – sistem informatic medical la nivelul judetului Harghita” se obtine un managementul spitalicesc performant, o buna evidenta financiara, de statistica si raportare, existand, pe de alta parte, posibilitatea de implementare si integrare a fluxurilor de introducere, colectare si interogare a datelor din fiecare punct de lucru.

Dosarele electronice ale pacientilor pot fi accesate de orice unitate medicala din judetul Harghita, medic de familie sau pacient autorizat, conectat in sistem, potrivit legilor in vigoare.

Astfel, un pacient poate sa isi vada propriul dosar electronic de sanatate, cu datele sale persoanele, istoricul medical, rezultatele investigatiilor, tratamentele urmate si, acolo unde este cazul, intolerantele la anumite substante medicamentoase.

Autor: Anca Rusen

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Testare pentru depistarea Covid, cu teste gratuite, in peste 100 de farmacii

CNCAV: Vaccinarea cu doza a treia si in cabinetele medicilor de familie

OMS recomanda un tratament preventiv impotriva formelor grave de Covid

Florin Citu, despre vaccinarea obligatorie: Ar trebui sa fie ultima varianta

Chestionarul de exprimare a intentiei de vaccinare pentru elevi, validat