Mamografii gratuite la Spitalul Victor Babes Timisoara

30/03/2022
Mamografii gratuite la Spitalul Victor Babes Timisoara

Mamografii gratuite la Spitalul Victor Babes Timisoara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/mamografii-gratuite-la-spitalul-victor-babes-timisoara/

Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara anunta ca se alatura campaniei de realizare gratuita a mamografiilor de san.

Proiectul din care mai fac parte Institutul Oncologic “Prof Dr. Ion Chiricuta” Cluj-Napoca si Spitalul Municipal Timisoara are ca scop depistarea precoce a cancerului de san.

Programul prevede realizarea, in mai multe centre, de mamografii femeilor cu varsta cuprinsa intre 50 si 69 de ani, din vestul tarii. Peste jumatate dintre pacientele investigate trebuie sa provina din mediul rural, precizeaza unitatea medicala intr-un comunicat de presa.

“Inca de anul trecut, in Centrul de Imagistica al spitalului nostru functioneaza un Mamograf digital 3D cu tomosinteza. Sensibilitatea investigatiei facuta cu acest aparat, care dureaza cateva minute, este de aproape 80 la suta. Mamograful permite scanarea cu mare acuratete, obtinandu-se imagini cu o rezolutie foarte ridicata. Analiza imagistica presupune radiografia in doua planuri a sanului, cu doze reduse de raze X. In cadrul acestui proiect, ne dorim sa efectuam cateva mii de mamografii pacientelor incluse in program, din grupa de varsta 50-69 de ani”, spune S.L Dr Diana Manolescu – director medical Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

In Romania, in fiecare an, peste 6.000 de femei sunt diagnosticate cu aceasta maladie. Depistarea cancerului intr-o forma incipienta duce la o rata de supravietuire de peste 95 la suta.

Proiectul „Fii responsabila de sanatatea ta – programe regionale de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de san – etapa II – Regiunile de dezvoltare: Nord-Vest, Vest” este coordonat din partea Spitalului Municipal Timisoara de dr. Oprea Maria-Olimpia, mai precizeaza sursa citata.

Pentru a putea fi incluse in acest program, pacientele trebuie sa locuiasca in judetele Timis, Arad, Caras-Severin sau Hunedoara.

In Centrul de Imagistica de la Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara se pot face atat investigatii mamografice, cat si ecografii si RMN de san.

“Mamografia este investigatia imagistica ce permite depistarea cancerului de san cu aproape 2 ani inainte ca acesta sa poata fi palpat. De altfel, este singura metoda pentru vizualizarea microcalcificarilor.”, mai precizeaza Spitalul Victor Babes Timisoara.

 

Etichete: mamografii gratuite, preventie cancer de san, depistare precoce cancer de san

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: