Leptospiroza – o boala infectioasa cu potential fatal

21/08/2023
Leptospiroza – o boala infectioasa cu potential fatal

Leptospiroza – o boala infectioasa cu potential fatal

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/leptospiroza-o-boala-infectioasa-cu-potential-fatal/

Leptospiroza este o boala infectioasa acuta produsa de bacteriile din genul Leptospira. Afectiunea debuteaza de cele mai multe ori cu simptome asemanatoare gripei: febra mare, dureri de cap severe, frisoane, dureri musculare intense si varsaturi.

Unii pacienti pot prezenta icter, congestie conjunctivala sau dureri abdominale, scrie asist. univ. Dr. Talida Georgiana Novacescu, medic rezident Boli Infectioase, pe pagina de Facebook a Spitalului Victor Babes Timisoara.

Diagnosticare

Netratata, poate duce la leziuni renale, meningita, insuficienta hepatica, detresa respiratorie si chiar moarte. Leptospiroza poate fi diagnosticata prin analize de sange si este, de cele mai multe ori, tratata cu antibiotice.
Boala se transmite de la animal la om, iar cele mai importante surse de transmitere sunt sobolanii, cainii, bovinele si porcii.

Leptospirele sunt eliminate de catre animalele bolnave prin urina, ajungand ulterior in apa sau sol unde pot supravietui saptamani sau chiar luni. Oamenii se pot infecta daca o astfel de apa contaminata intra in contact cu pielea lor, in special prin taieturi sau abraziuni, sau daca o ingereaza.

Riscuri

Activitatile recreative in apa contaminata, inotul sau caiacul, pot prezenta riscuri, mai scrie Dr. Talida Georgiana.

Grupurile populationale cu risc ridicat includ fermierii, minerii, medicii veterinari, personalul din abatoare care manipuleaza produsele animale, lucratorii din salubritate care vin in contact cu canale colectoare, militarii care efectueaza antrenamente in zone endemice, si locuitorii cartierelor defavorizate cu nivel socioeconomic scazut, ale caror activitati zilnice ii aduc in contact cu apele de suprafata contaminate cu urina animalelor infectate.

Preventie

Pentru a preveni aparitia bolii, medicii de la Spitalul Victor Babes Timisoara recomanda:

• evitarea inotului sau practicarea altor activitati nautice in scop recreativ in lacuri sau ape curgatoare potential contaminate cu urina animala;
• aplicarea masurilor sanitare generale de combatere a rozatoarelor;
• vaccinarea animalelor de companie (caini, pisici) si a animalelor de ferma (taurine, ovine, cabaline, suine si caprine);

• folosirea imbracamintei, respectiv a incaltamintei de protectie, daca exista posibilitatea de a intra in contact cu furaje, sol sau apa contaminata;
• evitarea consumului de apa neimbuteliata sau sub forma de gheata pe parcursul calatoriilor in zone tropicale (exemplu India, Brazilia, Thailanda, Filipine).

Potrivit specialistilor, chiar daca leptospiroza este o boala grava, cu potential fatal, informarea despre calea de transmitere, recunoasterea simptomatologiei si aplicarea corecta a masurilor de preventie pot reduce semnificativ riscul de infectie si pot asigura prezentarea si aplicarea tratamentului in timp util pentru cei afectati.

Sursa: Spitalul Victor Babes Timisoara/FB

Etichete: leptospiroza, boli infectioase, spitalul victor babes timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: